Index Vakbarát Hírportál

Vásárosnaménynál tetőzött a Tisza

2009. december 28., hétfő 18:23

Hétfő délután Vásárosnaménynál csaknem hétszáz centiméteres vízállással tetőzött a Tisza. Vásárosnamény felett már apad a folyó, alatta viszont még további áradás várható.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Fetikövizig) igazgatója elmondta: a Tisza vízgyűjtőjében kevés csapadék esett, és külföldön is folyamatos az apadás.

Az előrejelzések szerint néhány napig hideg időjárás lesz a külföldi hegyvidékeken is, ahol hóesés valószínű. Ezután enyhülés következik majd, és attól függ, hogy a mostani árhullámot utoléri-e egy másik, hogy milyen mértékű és milyen gyorsaságú lesz ez a felmelegedés. Bodnár Gáspár szerint a jelenlegi árhullám a Fetikövizig területén biztosan problémamentesen vonul majd le, nem veszélyeztet lakott területeket.

Lassan javul a helyzet

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) területén jelenleg három árvízvédelmi készültségi fokozat van érvényben - mondta Csont Csaba, az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője.

Elsőfokú készültség van jelenleg 147 kilométeren a Tarna mentén, a Sajó folyó 68 kilométeres szakaszán - ahol hétfő reggelig harmadfokú készültség volt - most másodfokú készültség van, a Bodrog folyó 68 kilométeres szakaszán pedig szintén elsőfokú készültség van. A Tisza Ékövizighez tartozó szakaszán jelenleg nincs árvízvédelmi készültség.

A Tarna mindenhol tetőzött, megindult az ütemes apadás, és így mérsékelhették a készültségi fokozatokat. A Sajó felső és középső szakaszán tetőzött, ezért volt lehetőség itt is csökkenteni a készültséget.

Néhány utat le kell zárni

A folyó valamennyi szakaszán átlagosan 50 centiméterrel volt alacsonyabb a vízszint, mint az 1974-es, eddigi legnagyobb árvíz során. Jelenleg a tetőző árhullám már a folyó alsó szakaszán tart, várhatóan lakott területeket itt sem fog veszélyeztetni a víz, de az ártéri területeken átvezető közutakat elöntheti, így néhány napos forgalomkorlátozásra itt számítani kell.

A Bodrog áradása folyamatos és ütemes, az előrejelzések szerint a hét közepére másodfokú készültségre kell számítani a Bodrogon. A Tisza Ékövizighez tartozó területe felé érkezik egy árhullám, amely a hét közepén Tokajnál fog egyesülni a Bodrog árvizével, így a Tokaj alatti szakaszon várhatóan másodfokú készültség lesz.

Rovatok