Index Vakbarát Hírportál

Vért köpött Bagonyai Attila, mire felvették a kórházba

2010. január 9., szombat 11:02

Nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester életét, ha időben megfelelő kórházi kezelést kap.

Az Index több helyi forrásból is úgy értesült, hogy az élvonalban szereplő nagykanizsai Aquaprofit sakkcsapatának péntek hajnalban elhunyt edzője háromszor is járt magas, 40-42 fokos lázzal a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi, betegfelvételi osztályán, de kétszer hazaküldték.

Nagykanizsán sokan tudják, és sokakban nagy felháborodást váltott ki, hogy Bagonyai Attilát csak akkor kezdték kezelni, amikor már súlyos légzési gondjai voltak. "Csak akkor vették fel a kórházba, amikor már vért köpött" - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő helybéli, akinek gyermekét a sakkmester tanította.

Bagonyai Attila édesanyja megerősítette ezt az értesülést: fia négy napon belül háromszor is járt a csillapíthatatlan magas lázával az ügyeleten, de az első két alkalommal csak lázcsillapítót kapott és hazaküldték. "Mire felvették, már nagyon rossz állapotban volt. Bevitték a belgyógyászatra, de szerintem ott sem kapott megfelelő kezelést. Onnan az intenzívre került, ott már megtettek mindent, hogy életben tartsák, de már nem tudtak mit csinálni" - mondta zokogva a megtört asszony.

Az intenzíven csaknem három hétig küzdöttek a 45 éves férfi életéért. "A belgyógyászatról vettük át a beteget december 21-én, akkor már súlyos légzési elégtelensége, kétoldali tüdőgyulladása volt" - mondta az Indexnek Peszleg Norbert, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív terápiás osztályának ügyeletes orvosa. Az életveszélyes állapotban lévő Bagonyai Attilát mindvégig lélegeztetőgépen tartották.

A gyorsteszt ugyan nem mutatta ki a H1N1 jelenlétét a szájnyálkahártyából vett mintában, de a klinikai összkép, a tünetek, a betegség lefolyása alapján kijelenthető, hogy a sakkmestert nagy valószínűséggel az új influenza vírusa betegítette meg, mondta az intenzív osztály ügyeletes orvosa. A megbízhatóbb, vérvétel alapján zajló szerológiai vizsgálat még nem fejeződött be, pár héten belül lesz meg a biztos eredmény.

Szerettünk volna tájékozódni Bagonyai Attila betegfelvételének körülményeiről a sürgősségi osztályon, de a szombaton dolgozó ügyeletes orvos nem tudott információkkal szolgálni a konkrét esetről, mint mondta, leghamarabb hétfőn, Csákai Iván főorvos adhat esetleg tájékoztatást a történtekről.

Rovatok