Index Vakbarát Hírportál

Fegyelmi vizsgálat indul a miskolci tűzoltóknál

2010. január 12., kedd 15:09

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez az augusztusi avasi paneltűz ügyében a város önkormányzati tűzoltóságánál a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A fegyelmi alapja a másodfokú tűzvizsgálati eljárás, ami megállapította, hogy a miskolciak szakmai hibákat követtek el a tűz okainak felderítésekor.

Augusztus közepén csaptak fel a lángok egy hatodik emeleti lakásban a miskolci Avas lakótelepen. A tűz felfelé terjedt, több lakás kiégett. Egy anya és fia füstmérgezésben meghalt. A család lánygyermeke napokig feküdt az intenzív osztályon, de nem tudták megmenteni az életét.

A tűzvizsgálatot először a miskolci tűzoltóság munkatársai végezték, az általuk készített jelentést viszont megfellebbezték a ház lakói. Másodfokon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folytatta a tűzvizsgálati eljárást, de nem tudták megállapítani a tűz okát, mert a helyszínt addigra megváltoztatták, nem tudtak bizonyító erejű nyomokat találni.

Az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság amellett, hogy a tűz okát már nem tudta megállapítani, szakmai hibákat tart fel az első fokú, a miskolciak által végzett tűzvizsgálat kapcsán. Emiatt a miskolci tűzoltókat felügyelő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a város önkormányzati tűzoltóságánál, hogy kiderítsék, ki felelős a hibákért.

A tűzesetnél végzett tűzoltói munka szakszerűségének vizsgálatára egyébként tanulmány készült. Azonban a rendőrség időközben az üggyel kapcsolatban teljes körű nyomozást rendelt el, és bekérte a katasztrófavédelemtől az összes vizsgálati anyagot. Emiatt a rendőrségi eljárás befejezéséig a tanulmányban rögzített megállapításokat nem hozhatják nyilvánosságra.

Rovatok