Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Keller László munkatársát

2010. január 26., kedd 16:58 | aznap frissítve

A fővárosi ítélőtábla másodfokon felmentette Keller László volt MeH-államtitkár munkatársát személyes adattal visszaélés vádja alól. Az ítéletet megismételt eljárás után hozta Czine Ágnes büntetőtanácsa.

A büntetőeljárás még 2004-ben azért indult, mert Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) akkori közpénzügyi államtitkára az ügyészség szerint jogtalanul kért adatokat Somogy megyei vadászatokról.

Keller ellen, akit országgyűlési képviselőként védett a mentelmi jog, nem indulhatott eljárás, viszont vádat emeltek egy fiatal munkatársa ellen, aki telefonon közreműködött vadászati adatok beszerzésében.

A jogosulatlan adatkezelés miatt megvádolt volt MeH-munkatársat a fővárosi bíróság 2006-ban első fokon felmentette, de ezt a döntést a fővárosi ítélőtábla 2007-ben hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte a fővárosi bíróságot.

Két év próbára bocsátották

A második alkalommal, 2008-ban a fővárosi bíróság kimondta a vádlott bűnösségét, és két év próbára bocsátotta. Ez azt jelentette, hogy nem marasztalták el, de ha két éven belül ismét összeütközésbe került volna a törvénnyel, a személyes adattal való visszaélés miatt is felelősségre vonhatták volna. Ez ellen a döntés ellen a védelem fellebbezett, felmentést kérve.

A fővárosi ítélőtábla keddi felmentő ítéletének indoklásakor Czine Ágnes bíró kiemelte, a közpénzügyi államtitkárság Keller László egyszemélyű vezetése alatt állt. Minden kérdésben ő döntött, munkatársai önállóan nem dönthettek, tehát a vádlott csak a kijelölt feladatokat hajtotta végre. Keller László azért kérette be a vadászati naplókat, hogy esetleges visszaéléseket feltárhasson. Az ítélőtábla szerint a vádlott nem volt úgynevezett adatkezelő, így ő nem is élhetett vissza az adatokkal.

Még nincs vége

Az ítélőtábla a vádlottat bűncselekmény hiányában mentette fel. Mivel az elsőfokú ítélet ellentétes a kedden hozott másodfokú ítélettel, az ellen fellebbezni lehet. Az ügyész be is jelentette fellebbezési szándékát, így harmadik fokon az eljárást a Legfelsőbb Bíróság folytatja majd le.

Rovatok