Index Vakbarát Hírportál

Ráküldték az ügyészeket a lakásmaffia-nyomozásra

2010. január 26., kedd 11:42 | aznap frissítve

A korábban pedofil képek birtoklásáért megbukott SZDSZ-es kispesti polgármester, Lévay Levente néhány napja került bíróság elé önkormányzati lakások csereügylete miatt. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottja már nem érte meg az első tárgyalási napot. A Fidesz kedden a budapesti főügyészhez fordult, hogy vizsgálja ki az öt évig tartó nyomozás törvényességét, mert a párt szerint a rendőrség rengeteg körülmény és személy vizsgálatáról megfeledkezett.

Lévay Levente és társai fél évtizedes rendőrségi vizsgálat után kerültek bíróság el. Azzal buktak le, hogy papíron egy Heves megyei faluban található üres telekre cseréltettek több XVIII. kerületi önkormányzati lakást. A csereügylet végén a telek is az övék maradt és a lakás bérleti jogát is megszerezték.

Az elszegényedett tulajdonosok vélhetően készpénzért írták alá a szerződést, de hamarosan el kellett hagyniuk a bérleményt, mert a bérleti jog új jogosultja rövid határidőn belül megvásárolhatta kedvezményesen a XVIII. kerülettől az önkormányzati lakást. Minden egyes ügyleten több millió forint haszon keletkezett, amit a rendszer "üzemeltetői", illetve az egyes ügyletet névvel felvállalók osztottak szét.

A csütörtökön kezdődött bírósági tárgyaláson kiderült, hogy két vádlott már meghalt, és a tanúk közül hárman nem élnek.

A XVIII. kerületi fideszes frakcióvezető, Lévai István Zoltán Indexnek azt mondta, furcsa, hogy a rendőröknek a több éves vizsgálat során nem tűnt fel, hogy az üres falusi telek, amelyet a tranzakciókban családi házként szerepeltettek, 15-20 más cserében is ellentételezésként szolgált. A fideszesek szerint elképzelhetetlen, hogy csak és kizárólag a vádlottak tudhattak a szembetűnően értékaránytalan ingatlancserékről, a hivatalos procedúra végigviteléhez sokkal több közreműködőre volt szükség.

A Fidesz ezért kedden bejelentette, a Fővárosi Főügyészséghez fordul annak érdekében, hogy a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon folyó büntetőeljárást megelőző nyomozás törvényességét vizsgálja felül, és fokozott ügyészi felügyeletet gyakoroljon az eljárás felett.

A feljelentés indoklása szerint feltételezhető, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala aktív közreműködő volt a csereszerződések jóváhagyásában, és a kömlői önkormányzatnál is tudtak a biznisz lényegéről, hiszen a telek tulajdoni lapjára egyszer sem vezették át a korábbi budapesti bérlők adatait. Lévai István Zoltán szerint az ügyletekhez a jogi hátteret ugyanazon ügyvédi iroda (ügyvéd) nyújtotta, amely feltételezhetően tisztában volt a csereszerződések leplezett céljaival.

A Fidesz korábban felvetette azt is, hogy a lakáscserék területét a vizsgált ügyek elkövetésekor az az aljegyzőnő felügyelte, aki magánéleti kapcsolatban állt Mester Lászlóval, Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármesterével.

Mester László az ellenzék bejelentésére reagálva a napokban közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy fideszes szál is van az ügyben. A polgármester szerint ugyanis a párt elfelejtette megemlíteni, hogy a botrányban érintett cserelakásokat közvetítő Gold-Lak Kft. tevékenységéről a XVIII. kerület egykori fideszes alpolgármesterének, Zurányi Ernőnek is tudnia kellett, hiszen felesége volt a cég egyik tulajdonosa.

A Fidesz szerint Mester rágalmazással akart visszavágni, mert Zurányi Ernőné Mester állításával ellentétben 2000-ben kevesebb mint négy hónapig volt tulajdonostárs, tehát „személye nem hozható összefüggésbe a vállalkozás oldaláról a 2003-ban létrejött lakáscserékben való közreműködőként, hiszen akkor már több éve nem szerepelt a tulajdonosok között”.

Rovatok