Index Vakbarát Hírportál

Melegvízű forrás tört fel Zalakaros közepén

2010. január 28., csütörtök 13:53 | aznap frissítve

Új termálforrás keletkezett Zalakaros központjában. A város amúgy is híres forrásairól, ám azok egészen más részen, kilométerekkel arrébb törnek a felszínre. A forrás már kisebb tavacskát alakított ki a Zrinyi utca és a Jegenye sor sarkán.

Termálvíz tört fel Zalakaros központjától nem messze egy utcasarkon. A feltörő termálvíz már kisebb tavacskává alakult - néhány négyzetméternyi területet foglal el a Zrinyi utca és a Jegenye sor sarkán, a nemrég átadott tűzoltószertár közelében.

Novák Ferenc, a helyi önkéntes tűzoltók egyesületi elnöke szerint két napja még csak vizesedés volt látható, mostanra már buzog a forrás. A víz 22 fokos hőmérsékletű.

Évtizedekkel ezelőtt Zalakaros ezen alacsonyan fekvő része lápos, vizenyős terület volt. Régen kendert áztattak ezen a környéken az asszonyok, de arról eddig senkinek nem volt tudomása, hogy meleg vizű forrás is lenne errefelé.

Az egyébként éppen termálvizéről híressé vált településnek a medencéket töltő gyógyvizes kútja kilométerekkel arrébb található. Még az elfolyó termálvíz sem ebbe az irányba távozik.

Szirtes Lajos polgármester szerint az eddigiek alapján valószínűsíthető, hogy tényleg új forrásról van szó. Hivatalosan azonban még nincs magyarázat, a vízügyi igazgatóságot most fogják tájékoztatni a felfedezésről. Ha valóban új forrás keletkezett, akkor elgondolkodnak a hasznosításán.

Rovatok