Index Vakbarát Hírportál

A vízi rendészet szerint istenkísértés a BalatonátCsúszás

2010. február 4., csütörtök 13:50 | aznap frissítve

A Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság életveszélyes kezdeményezésnek tartja a hétvégére, egy hírportál által a Balaton jegére meghirdetett BalatonátCsúszást.

Horváth László, a vízi rendészeti kapitányság vezetője közölte: életveszélyes mutatvány, sőt istenkísértés a kezdeményezés, mivel az tömegeket buzdíthat arra, hogy átkeljenek a Balaton jegén.

Hangsúlyozta, hogy senki, így a program szervezői sem tudhatják, milyenek a jégviszonyok a tó közepén, ahol a rianások, tágulások és torlódások miatt akadnak igen vékony jégrétegű, hóval takart felületek.

A szervező nyilatkozataival szemben a balatoni vízirendészet az azzal együttműködő Kötél Egyesülettel nem kíván részt venni a rendezvény biztosításában, azon túlmenően, hogy a hétvégi balatoni rendezvények miatt megerősített létszámmal lesz jelen a parton.

Óva intett attól mindenkit, hogy egy felelősséget nem vállaló szervezés kapcsán felkészületlenül menjen a tó - kijelölt jégpályákon kívüli - jégfelületére.

Sem törvény, sem rendelet nem tiltja a Balaton történő átkelést. Egy rendelet értelmében a saját felelősségére bárki a jégre mehet megfelelő látási viszonyok között ott, ahol ez nem tilos, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A fokozott veszély miatt azonban felelősek a szervezők is az ilyen programok lebonyolításának biztonságáért - mondta Horváth László.

Bejárják a terepet

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja a honlapjukon arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevők nekivágnak a távnak "jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen". Hozzátette, hogy a biztonságos átkeléshez szükséges még a ködre és egyebekre felkészülve iránytű, GPS és a leginkább forralt bor.

Az ötletgazda közölte: a biztonság érdekében a jég- és az időjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony-Szigliget vagy Badacsony-Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza. Az indulás előtt be fogják járni az útvonalat. Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörf- és jégvitorlás-csapat. Ezen kívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelőre nem.

Rovatok