Index Vakbarát Hírportál

35 centiméter hó eshet a Dél-Dunántúlon

2010. február 10., szerda 14:52 | aznap frissítve

Az elmúlt hetek legnagyobb havazása várható a Dunántúl egyes területein, akár 30 centit is meghaladó friss hó hullhat csütörtök délelőttig. Budapesten éjszaka ónos eső, majd havazás nehezíti a közlekedést, de csütörtökön már olvadás kezdődik.

Akár 35 centi friss hó is hullhat a Dunántúl egyes területein, elsősorban Somogy és Zala megyékben, valamint Veszprém megye déli részén. Egy mediterrán ciklon érkezésével kezdődhet a Dunántúlon intenzív havazás szerdán este, ezért csütörtökig délelőttig 5-25 centi hóra lehet számítani a Dunántúl legnagyobb részén, azonban a mediterrán ciklonok esetében nagyon nehéz megjósolni a pontos hómennyiséget, mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese.

A Tiszántúlon kezdetben inkább ónos eső, havas eső várható, míg Budapest lesz a csapadék halmazállapotának váltóhatára. Éjszaka kezdetben ónos eső várható, később azonban havazás kezdődik, és délelőttig 5-12 centiméter friss hó várható. Mivel éjszaka még -4 fok körül alakulhat a hőmérséklet, ezért fokozottan kell csúszásveszéllyel számolni. A fővárosban csütörötkön napközben már olvadni kezd a lehullott hó.

Csütörtökön napközben a Dunántúlon további havazás várható, de nem lesz már annyira intenzív, csak 4-9 centiméternyi hóra kell számítani. A Dunától keletre maximum 3 centiméter hullhat. Budapesten 2-6 centiméter hó eshet csütörtökön, de havaseső is előfordulhat.

Pénteken is még az ország több részén lesz havazás, szombaton pedig főként északkeleten kell hóra számítani. A jövő hét közepéig marad a hideg, éjszaka egyes területeken -10 fok is lehet, napközben -2, 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A jövő hét második felében a nappali hőmérséklet már 0, 5 fok körül alakulhat.

Aki teheti, maradjon otthon

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj, és előtte mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról. Hetvenhét üzemmérnökség 3300 dolgozója váltott műszakban, folyamatosan takarítja majd a havat. A munkát a főúthálózaton kezdik, utána mennek a mellékutakra.

Friss információt a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a (06-1) 336-24-00-ás telefonszámon, valamint a regionális ügyeletektől, amelyek elérhetőségei a közútkezelő honlapján találhatók.

Somogyban kitették a "hólánc használata kötelező" táblákat a 67-es úton. A rendelkezés akkor lép érvénybe, ha sok hó esik, a haladó járművek, illetve az elakadó gépkocsik akadályoznák a hóeltakarítást. A Somogyban most kihelyezett táblák a teherautókra és az autókra egyaránt vonatkoznak.

Öten sérültek meg abban a balesetben, ami szerdán kora este történt a Mohács melletti Bártfapusztánál. Két embert súlyos, hármat pedig könnyű sérülésekkel vittek kórházba, miután két autó frontálisan összeütközött. A Dél-Dunántúlon estig más balesetet nem okozott a havazás, egyelőre még árokba csúszott autóról sem kaptak bejelentést a tűzoltók.

Rovatok