Index Vakbarát Hírportál

Majdnem kétszázmilliót kapott a Political Capital az NBH-tól

2010. február 24., szerda 10:30 | aznap frissítve

A Magyar Nemzet megszellőztetett néhány részletet a PC és az NBH kapcsolatát boncolgató jelentésből. Az intézet szerint ez bűncselekmény, mert államtitkot hoztak nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet információi szerint a Political Capital (PC) köré szerveződött cégcsoport nagyjából 190 millió forintot kapott a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), ezt állapította meg a két szervezet szerződéseit vizsgáló eseti bizottság.

Az erről szóló négyoldalas jelentést hétfőn fogadta el a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Az ügy szinte minden összefüggése államtitkot képez, ezért szinte semmit nem árultak el a dokumentum tartalmáról.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az NBH maga is el tudta volna végezni a kiszervezett feladatokat, ráadásul több szerződés kapcsán hiányoznak a teljesítési igazolások, így nem tudni, miért fizettek a PC-nek.

A jelentést elküldték a titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek, Juhász Gábornak és Kovács Tamás legfőbb ügyésznek.

A PC közleményben reagált a cikkre. Azt írták, a lap bűncselekményt követett el, mert államtitoknak minősített anyagból idézett.

Szerintük ha kérdéses az általuk elvégzett munka ténye, akkor "a Nemzetbiztonsági Hivatal miért tiltotta meg, hogy cégünk bemutassa azt a több mint 33 ezer oldalnyi elemzést és háttéranyagot, amelyet az évek során kollégáink készítettek", olvasható a közleményben.

"Ez a történet kezd nevetségessé és szánalmassá válni, és a Nemzetbiztonsági Hivatal presztízse folyamatosan devalválódik" - írja a Political Capital.

Rovatok