Index Vakbarát Hírportál

Szerdán Tiszalökre mentek a kommandósok

2010. március 3., szerda 13:21 | aznap frissítve

Helyszíni bizonyítási eljárást tartottak Tiszalökön, a romák elleni támadások Szabolcs megyei helyszínén szerdán.

Helyszíni bizonyítási eljárást tartottak Tiszalökön, a romák elleni támadások Szabolcs megyei helyszínén szerdán. A szabolcsi településen tavaly április 22-én lőtték agyon a munkába igyekvő Kóka Jenőt saját udvarán. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője  annyit mondott, hogy helyszíni kihallgatást tartottak egy gyanúsított részvételével Tiszalökön. A komoly biztonsági intézkedések mellett tartott kihallgatás célja a már megtett vallomás ellenőrzése volt.

A tiszalöki gyilkosság helyszínén, a tavaly áprilisban meggyilkolt Kóka Jenő házánál szerdán nem jártak rendőrök, jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Kóka Jenő üresen álló háza előtt csupán a család tagjai, rokonai, több fotós és operatőr várakozott. Újságírók és tv-stábok háromnegyed négy körül észlelték, hogy tucatnyi rendőrségi autóból álló konvoj tart Tiszalök felé a műúton, a mellékutcában lévő ház elé - ahol a gyilkosság történt - viszont nem fordultak be, és nem álltak meg.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, az NNI nyomozói - a helyszíni bizonyítási eljárás részeként - szerda délben Debrecenben, abban a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen is jártak, ahol tavaly augusztus 21-én éjjel elfogták a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottak mindegyike kapcsolatban áll a szórakozóhellyel, ott dolgoztak, és elfogásuk után több olyan fegyvert is megtaláltak az üzletben, amelyeket a gyilkosságok során használtak. A nyomozók ezért szerdán innen indultak helyszíni vizsgálatra.

Az NNI korábbi közlése szerint négy ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a romák elleni bűncselekmény-sorozatban: közülük kettőt kilenc, illetve nyolc bűncselekménnyel, egyet három bűncselekménnyel gyanúsítottak meg tettesként.

Kedden a Pest megyei Galgagyörkön tartottak hasonló helyszíni kihallgatást az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított egyikével, K. Árpáddal. A gyanúsítottat kommandósok gyűrűjében, több tucatnyi rendőr biztosítása mellett szállították a Pest megyei településre, hogy rekonstruálják a két évvel ezelőtt, 2008. július 21-én elkövetett bűncselekményt. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat első állomásának számító Galgagyörkön kedden 9 órakor jelentek meg a géppisztolyos rendőrök kéttucatnyi járművel, hogy rekonstruálják a három, romák által lakott ház elleni fegyveres támadást.

A nyomozás eddigi adatai szerint az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket. Öten pedig súlyosan megsérültek.

Rovatok