Index Vakbarát Hírportál

Optikai tuninggal akciózik mostanában a rendőrség

2010. március 11., csütörtök 16:09

Rendszeressé vált, hogy a magyar rendőrség hollywoodi színvonalú rajtaütésekkel vonul ki cégekhez, intézményekhez házkutatni. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint a tévébarát, de szakmailag szükségtelen kommandós akciók végleg tönkretehetnek vállalkozásokat, ezzel azonban senki nem törődik.

Az utóbbi hetekben több esetben is előfordult, hogy a rendőrség vagy a vám- és pénzügyőrség az ügyek súlyához mérten túlzott erővel hajtott végre nyomozati cselekményeket, mondta el Tarjányi Péter. A rendőrségi szakértő szerint a VPOP szerdai akciója is ebben a sorozatba illeszkedett, szerinte ezért érdemes figyelmeztetni az erődemonstrációk veszélyeire.

Szerdán vámosok tartottak házkutatást az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-nél különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanújával, majd több embert őrizetbe is vettek. A helyszíni vizsgálódásról szóló jelentések szerint a nyomozók gyakorlóba öltözve, gyors fegyverhasználatot lehetővé tevő combtokba tett pisztolyokkal felszerelkezve lepték el a cég Angol utcai irodaházát, hogy lefoglalják a könyvelést. Az első hírekben az szerepelt, hogy Pintér Sándor cégét, az azonos címen szereplő Civil Biztonsági Zrt.-t látogatták meg kommandósok kíséretében a vámosok.

Tarjányi szerint a ruházat- és fegyverzetválasztás ilyen esetekben rendőrségi szakzsargonnal csupán optikai tuningként szolgál, a külsőségek jóval többet sejtetnek az ügy valós veszélyességénél. Hasonlóan felnagyított rajtaütés volt a közelmúltbana cseh brókercég, a Capital Groups elleni, amikor a csuklyás, teljes fegyverzetű kommandósok vitték el a pénzügyeseket, és a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora elleni demonstratív fellépés sem mellőzte a túlzásokat, ráadásul egy irodai karatés összecsapásban végződött.

A kommandós kiképzőként is dolgozó Tarjányi azt állítja, a hollywoodi produkciók kétségtelenül jól mutatnak a tévés híradásokban, de szerinte szakmailag egytől egyig indokolatlanok voltak.

Az optikai tuninghoz Tarjányi állítása szerint a legutóbbi esetben kommunikációs tuninggal is kiegészült. A VPOP az első híradások pontatlanságát fél napig nem korrigálta, ezért a hazai sajtóban mindenütt az jelent meg, kétségkívül nagy feltűnést keltve, hogy az egykori belügyminiszter, Pintér Sándor központi cégnél zajlott a vizsgálat. Csak a későn kiadott pontosításból derült ki, hogy egy másik vállalkozásnál kerestek iratokat, ami még akkor is elfogadhatatlan, ha abban Pintér lánya dolgozott.

A szakértő szerint a nyomozati akciókat végre lehetne hajtani arányosabb formában, és még a kommandósok bevetését is meg lehetne oldani kisebb feltűnéssel. Egy-egy látványos akció vagy félreértés ugyanis végleg tönkretehet vállalkozásokat, ezt a veszélyt az utóbbi időben nem nagyon veszik figyelembe, állította Tarjányi.

Rovatok