Index Vakbarát Hírportál

Zuschlag szerint nem szereti az ügyészség

2010. március 17., szerda 10:05 | aznap frissítve

Szerinte ha nem róla és az MSZP-ről lenne szó, nem vádolnák szervezett bűnözéssel. Ha jogilag nem is, érzelmileg biztosan elfogultnak tartja az ügyészséget.

Ha nem ő volna a főszereplő, ha nem az MSZP lenne az érintett, akkor nem lett volna bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény a vád; az ügyészség lehet, hogy jogilag nem, de érzelmileg elfogult vele szemben - mondta az utolsó szó jogán Zuschlag János elsőrendű vádlott szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per tárgyalásán.

Zuschlag János olyan büntetést kért magára, amely lehetővé teszi, hogy életét újrakezdhesse Magyarországon. Bőségesen volt ideje megbánni az elkövetett cselekményt, és ha lehetne, másként oldaná meg a szervezetek finanszírozását – mondta.

Zuschlag védőügyvédje, Kovács M. Gábor védőbeszédében korábban azzal érvelt, hogy akik részt vettek az egyesületeken keresztül történt pénzszerzésben, nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Mint hangsúlyozta: a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága hozzájárult ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el annak érdekében, hogy a Fiatal Baloldal finanszírozását biztosítsa.

"Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére" - magyarázta védence tettét az ügyvéd, majd kitért Lados István másodrendű vádlott vallomására, amely alapján a vádhatóság a bűnszervezet működését bizonyítja. A védő szerint Lados István másodrendű vádlott megpróbálta teljes körűen informálni a vádhatóságot és a bíróságot.

Az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyalási napon a vádlottak sorban elmondhatták röviden észrevételeiket, közölhették a bírósággal, hogy milyen elvárásaik vannak. Fodor Endre tanácsvezető bírónak csak a két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferencet kellett kétszer is megszakítani felolvasásában a vádlottat, mert oldalról oldalra próbált a vádbeszédre reflektálni.

A többi vádlott röviden szólt. Egyetértettek az ügyvédjeik perbeszédben kifejtett álláspontjával, felmentésüket, vagy enyhe büntetés kiszabását kérték a bíróságtól.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Rovatok