Index Vakbarát Hírportál

Gyógyultnak érezte magát a tényői gyilkos

2010. március 19., péntek 09:28

Három alkalommal járt pszichológusnál Sz.Kolos, a tényői családi gyilkosság elkövetője, majd abbahagyta a viziteket. Azt mondta, minden rendben, újra a réginek érzi magát. A szorongásos tünetek és hipochondria gyötörte férfi utoljára feleségével együtt ment el a szakemberhez, aki nem látta olyan rossznak az állapotát, hogy kórházba küldje.

"Nem volt okom mentőt hívni, hogy azonnal vigyék kórházba és tartsák benn. Az állapota nem ezt mutatta" - mondta a neve elhallgatását kérő pszichológus a Kisalföldnek. Sz. Kolos csak tanácsadásra ment a szakemberhez, aki arra kérte, ha panaszai súlyosbodnának, legközelebb egyből pszichiáterhez forduljon, mert gyógyszeres kezelésre lesz szükség.

Az első alkalommal a férfi amúgyis szinte röstelkedve ment a pszichológushoz szorongásos tüneteivel, amelyeket egyik családtagjának súlyos betegsége keltett benne. Panaszairól azonban múlt időben beszélt, és csak az ilyenkor alkalmazott  pszichológiai módszerekre volt kíváncsi. Éreztette, fontos neki, hogy egészséges legyen, s nem szeretne egy ilyen problémával élni. Feleségével és gyermekeivel sportos életet éltek, sokszor kirándultak, bicikliztek, úszni jártak.

A pszichológus szerint Kolos öngyilkosságban elhunyt édesapja is szóba került. ˝Minden alkalommal, minden páciensnél a családi tényezőket is tisztázni szoktuk.˝ A férfi azonban ezt a területet inkább hárította, és inkább a szorongásairól beszélt.

A pszichológussal még további két alkalommal találkozott. A harmadik találkozó egy hónappal a tragédia előtt volt, amire feleségével együtt érkezett. "Kéz a kézben érkeztek, és szinte túl szép – nincs jobb szó –, idilli képet festettek le az életükről." A férfi felszabadult volt, és az szakembernek azt mondta, hogy már majdnem teljesen a régi, minden rendben van. A feleség sem szorgalmazta a folytatást.

Látták rajta, hogy gond van

A meggyilkolt édesanya, K. Virág nővére szerint január óta látták Koloson, hogy a szokottnál is visszahúzódóbb, nem beszél a bajokról. Közte és Virág között szó is esett arról, hogy esetleg pszichológushoz kellene mennie. Ám nem tudtak róla, hogy a fiatalember halála előtt meg is tette ezt.

"Többször is megkérdeztem a húgomat, hogy vannak, minden rendben van-e. Ő is mondta, Kolosnak depressziós tünetei vannak, lehet, hogy el kellene mennie pszichológushoz. Azt azonban nem tudtuk, hogy el is mentek" – mondta a nővér, majd hozzátette: "A sógorom olyan ember volt, hogy ha valami gondja volt, befelé fordult, problémáját nem osztotta meg senkivel, inkább hallgatott."

A nővér szerint testvéréék nagyon jó családi életet éltek, szépen nevelték kislányaikat. A férj nem volt vallásos, a húga igen. A lányokat is hittanra járatta.

"A húgom nagyon sokat dolgozott, szinte mindent ő intézett a családban. Ő vitte iskolába, óvodába a lányokat, majd ment a munkahelyére, ahol nagyon szerették őt. A múlt hét csütörtöki térdműtétje után is igyekezett haza már pénteken, hogy az ünnepeken otthon legyen a családjával, gondoskodhasson róluk. Sógorom legfőképpen otthon dolgozott, vállalkozó volt, de nem igazán lehetett  problémája túlhajtottságból."

K. Virág családját érthetően megrázták a hétfőn történtek. Édesanyjukat jelenleg is daganatos betegséggel kezelik. Egyes feltételezések szerint ez váltotta ki a családapa hipochondriáját is, bár a nővér nem érti, hogyan vetíthette magára anyósa betegségét a sógora?

"A kezelések hatására fokozatosan javul édesanyánk állapota, egyre jobban érzi magát. Ha tényleg volt ilyen képzete Kolosnak, nem értem,  ez miért nem fordította őt pozitív irányba.

Ha valaki öngyilkos akar lenni – még ha az semmire sem megoldás  –, s megteszi, talán el lehet fogadni. De azt nem lehet megbocsátani, hogy a családját is magával vitte" – mondta megtörten a nővér.

Rovatok