Index Vakbarát Hírportál

Szekeres felelősségrevonást akar az izraeli gépek miatt

2010. március 19., péntek 12:11

A honvédelmi miniszter szerint, ha nem számolták volna fel a katonai légügyi hatóságot, akkor nem lett volna ennyire zavaros az izraeli kémrepülőgépek körülötti helyzet.

A honvédelmi tárcát sem a titkosszolgálatok, sem a repülésre engedélyt adó Nemzeti Közlekedési Hatóság nem értesítette az izraeli katonai gép szerdai magyarországi repüléséről, jelentette be pénteken a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető szerint az NKH ugyan jogszabályszerűen járt el, ám mivel nem értesítették sem a honvédelmi tárcát, sem a polgári és a katonai titkosszolgálatokat, ezért felelősségre vonásokra számít a Hatóságnál. Szekeres számítása szerint a jövő hétre készülhet el a vizsgálati jelentés.

Csütörtökön nagy sajtóvisszhangot váltott ki az a lapértesülés, ami szerint két, laikus szemmel civilnek tűnő izraeli felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött. Az izraeli légierő (IASF) két rendkívül korszerű, elektronikus felderítésre specializált, sugárhajtású gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Szekeres Imre javasolni fogja, hogy ismét hozzák létre a katonai légügyi hatóságot a hasonló helyzetek elkerülése érdekében. Csütörtökön szóban már megfogalmazta a katonai légügyi hatóságra vonatkozó javaslatát Bajnai Gordonnak és elő is készíti az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatot, de ezt már csak az új Országgyűlés tárgyalhatja meg.

A miniszter elmondta, hogy évente ötszáz állami-katonai típusú, külön engedélyhez kötött repülés van Magyarországon. Szekeres Imre felidézte, hogy korábban a katonai légügyi hatóság volt hivatott eldönteni és megfelelő szakmai információk birtokában minősíteni a magyar légtér használatát.

Kezdetben sem a honvédelmi, sem a külügyi tárca nem tudott semmiféle épkézláb magyarázattal szolgálni arról, hogy milyen céllal használták Magyarország légterét az izraeli gépek, és csak délutánra derült ki, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyezte a berepülést, aminek a hivatalos verzió szerint gyakorlatozás, rutinfeladat végrehajtása volt a célja és az ehhez szükséges kérelem időben érkezett meg a külügyminisztériumhoz.

A Honvédelmi Minisztériumnak azonban semmilyen információja nem volt a berepülésről, így csütörtökön egész nap kommunikációs zavarok jellemezték az ügyet, Szekeres Imre vizsgálatra kérte a kormányfőt, Bajnai Gordon pedig azonnali tájékoztatást kért az illetékes miniszterektől.

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan a NATO-hoz nem tartozó, de barátinak számító országból érkezett gépek, miért pont itt hajtottak végre rutingyakorlatokat, honnan jöttek és hova tartottak, leszálltak-e és szállítottak-e utasokat. Egyes elemzők szerint Iránnak szóló erődemonstráció állhat a különös repülés hátterében.

Rovatok