Index Vakbarát Hírportál

Kifaggatják Szekerest a titokzatos izraeli gépekről

2010. március 23., kedd 06:32

Rendkívüli ülést tart kedden a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülőgépek ügye miatt.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát a testület fideszes tagjai hívták össze, a párt álláspontja szerint ugyanis az emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek az izraeli repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció.

Az ülésen részt vesz Szekeres Imre honvédelmi miniszter, és meghívták a Külügyminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselőit is.

A Magyar Nemzet múlt csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy előző nap az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Az ügyben a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett.

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet tagadta, hogy kémrepülőgépek lettek volna. A diplomata azt mondta, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, korábban is történt már ilyen.

Az izraeli légierő gépei a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kaptak engedélyt a szokásos rutinfeladat végrehajtására. A gyakorlatnak megfelelően a magyar Külügyminisztériumot is bevonták a folyamatba, közölte a nagykövet. A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt.

Rovatok