Index Vakbarát Hírportál

Csak sejteni lehet a Bódva medrét

2010. április 19., hétfő 11:12 | aznap frissítve

Eső nehezíti a védekezést, a Bódva vízállása harmincnégy centiméterrel maradt el az abszolút rekordtól. A Bodrog és a Tisza mellett egyelőre nincs készültség.

A szakemberek szerint főképp a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízrendszerében lehet hétfőn jelentősebb esőkre számítani, így a felső folyásokon újabb, de a korábbiaknál számottevően kisebb árhullám kialakulása valószínű. Az újabb árhullám az alsó szakaszok apadását némileg tovább késleltetheti.

Hétfő hajnalban elérte a térséget egy újabb csapadékzóna, de reggelig csak a Sajó felső vízgyűjtőjén hullott 2-5 milliméternyi eső. Emiatt a nedves léghullám miatt sokfelé esik, a csapadék mennyisége területi átlagban elérheti a 10-15 millimétert.

A Bódva rendkívül lassan apad, középső és alsó szakaszán még mindig igen magasak a vízszintek. Szendrőnél a csaknem két nappal ezelőtt kezdődött és 18 órán át tartó tetőzést követően hétfő reggelig mindössze tizenkét centiméteres apadást észleltek, ami óránként fél centiméternyi vízszintcsökkenést jelent.

A Bódván levonuló árhullám a szendrői szelvényben szombaton délután két órától vasárnap nyolc óráig 252 centiméteres, igen magas vízállással tetőzött, itt az eddig mért legnagyobb vízszint 286 centiméter volt 1974-ben.

Helyszíni beszámolók szerint a Bódva tengerként hömpölyög Szendrőládnál, ahol szinte az egész völgyben elterül a folyó. A medret csak sejteni lehet, a kertek alatt van az árvíz. Az eső hétfőn délben is szakadt.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon 40-50 perc késésekkel közlekednek a vonatok, mert a Bódva áradása miatt több száz méteres szakaszon le kellett csökkenteni a szerelvények sebességét.

A Sajó csaknem a teljes hosszán lassan apad, mindössze a Tiszához közeli torkolati szakaszán várható még néhány centiméteres emelkedés, ugyanakkor a középső és az alsó szakaszon még mindig magas, másodfokú készültségi szinthez közeli vízállások a jellemzők.

A Hernádon a napokban kialakult árhullám levonulóban van. Gesztelynél vasárnap délután 317 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd megkezdődött az egyelőre lassú apadás. Mivel a Hernád befogadóján, a Sajón továbbra is magasak a vízszintek, így a folyó alsó szakaszán a következő 24-36 órában csak mérsékelt vízszintcsökkenés várható.

További lassú áradás várható a Bodrogon is, de a vízállások egyelőre kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére hétfőn azonban újabb csapadék hullik és további kisebb áradás valószínű.

Szintén újabb kisebb árhullám képződött a Tisza felső szakaszán, de a vízállások Tokaj felett továbbra is elmaradnak a riasztási szintektől.

Két belvízvédelmi szakaszon van készültség, az elöntött területek nagysága 6580 hektár.

Több út egy-egy szakasza továbbra is járhatatlan.

A Bódva áradása miatt nem lehet közlekedni az Edelény és Abod közötti úton, illetve a Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra bevezető úton. A Hernád áradata hömpölyög a Sajólád és Bőcs közötti úton Bőcs belterületén, valamint a Pere és Hernádszentandrás közötti út egy szakaszán. A Sajó árvize miatt nem lehet közlekedni Tiszaújváros és Kesznyéten, Muhi és Köröm, Putnok és Borsodbóta, valamint a 26-os utat Sajókazával összekötő úton.

Rovatok