Index Vakbarát Hírportál

Fonalférges a víz egy abonyi óvodában

2010. április 28., szerda 17:13

Az egészségre nem ártalmas, ám az ivóvíz élvezeti értékét csökkenti az a fonalféreg-fertőzöttség, amelyet egy rutinellenőrzés mutatott ki Abony egyik óvodájának vízhálózatában, közölte a Pest megyei város polgármestere.

Romhányiné Balogh Edit elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetének vizsgálata mutatta ki a fonalférgek jelenlétét a Szivárvány úti óvodából származó vízmintában. „A mikroszkopikus élőlények az emberi egészségre ártalmatlanok, ráadásul a víz felforralásával elpusztíthatók. A gyerekek azonban elővigyázatosságból és elsősorban a szülők megnyugtatásának érdekében azóta palackozott vizet kapnak”.

A városi vízszolgáltatásért felelős Abokom Kft. fertőtlenítette az intézmény vízvezeték-hálózatát. Az ezt követően vett minta vizsgálata várhatóan napokon belül befejeződik. A probléma nem csupán egyetlen abonyi óvodát érint és nem is újkeletű, mondta a polgármester.

„Hasonló jelenséggel számos település küzd még az országban, ahol magas az ivóvíz szervesanyag-tartalma és a helyi vízhálózat a miénkhez hasonlóan elöregedett” - mondta.

Abonyban először 2006-ban derült fény az ivóvíz fonalférgességére, mely akkor a település több részét is érintette. Azóta az önkormányzat az elavult, több ponton is pangó vizekkel működő rendszer átmosatásával igyekezett orvosolni a gondot.

Rovatok