Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe küldik Horn Gyula helyettes államtitkárát

2010. május 5., szerda 12:55

Jogerős ítélet született 15 év után az Ok-Tat ügyben A Fővárosi Ítélőtáblán. Az egykori Művelődési és Közoktatási Minisztériumban 1995-96-ban elkövetett 300 millió forintos csalásért a tárca egyik volt helyettes államtitkára és a közbenjáró első fokon kirótt felfüggesztett büntetését végrehajtandóra változtatták.

A Művelődési és Közoktatási Minisztérium feladatkörébe tartozott a tanárok továbbképzésének megszervezése is, amivel az Országos Közoktatási Intézet főigazgatóját bízták meg. A főigazgató 1995 december 21-én pályázatot írt ki, amire három különböző gazdasági társaság nevében érkezett pályázat. Valamennyi pályázatot az egyik vádlott készítette. A pályázat győzteseként az Országos Közoktatási Intézet annak az Ok-Tat Kft-nek a pályázatát fogadta el, amelyik a pályázat benyújtásának napján még nem is létezett. Az Ok-Tat Kft. alapító okiratát 1996. január 8-án írta alá egy felsőfokú végzettséggel nem rendelkező titkárnő, dr. T. Erika néven. A későbbi ötödrendű vádlott, a minisztérium helyettes államtitkára - megkerülve a belső szabályzatot - utasítást adott a csaknem 300 millió forint egyösszegű kifizetésére. Ezt még 1996 február közepén készpénzben szétosztották egy családi házban egymás között a vádlottak.

Az 1995-96-ban elkövetett bűncselekmények miatt az ügyészség 2001-ben emelt vádat, ami alapján a bíró személyének megváltozása miatt csak 2009 márciusában hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Bíróság. A 12 vádlott közül akkor kettőt mentettek fel jogerősen, egy szintén felmentett vádlott elleni fellebbezést az ügyészség visszavont, így összesen három felmentés lett jogerős első fokon. A Fővárosi Bíróság 2009-es ítéletével az alapító okiratot aláíró első rendű vádlottat csalásért és okirathamisításért egy év felfüggesztett börtönre ítélte, akkor 2 vádlott kapott letöltendő szabadságvesztést, egy vádlottat felmentett a Fővárosi Bíróság, a többiek pedig felfüggesztett börtönt kaptak.

A Fővárosi Ítélőtábla Mehrer Péter által vezetett büntetőtanácsa szerdán négy vádlott esetében változtatta meg a korábbi ítéletet. Két, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt vádlottat, akik az elkövetéskor húszas éveik elején jártak, úgynevezett előzetes mentesítésben részesítette. A csalásban közbenjáró egy év 4 hónapi börtönbüntetését most végrehajtandó szabadságvesztésre változtatták, de enyhébb, úgynevezett fogház fokozatban. Ugyancsak végrehajtandóra változtatták Szabó Tamásnak, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium korábbi gazdasági helyettes államtitkárának egy év két hónapi börtönbüntetését, amit szintén fogházban kell letöltenie.

Az ítélet indoklásakor Mehrer Péter bíró kiemelte, hogy az ügyben kiszabott büntetés rendkívül kedvező, mert ha nem húzódik el ennyire az eljárás, a vádlottak némelyike öt évet is kaphatott volna.

Rovatok