Index Vakbarát Hírportál

Félméteres víz hömpölyög Miskolcon

2010. május 6., csütörtök 20:14

Lakóházakat fenyegetnek az északkelet-Magyarország felett átvonult vihar nyomán kialakult árvizek több zempléni településen. Miskolcon a tűzoltók a lakosság segítségét kérték a vízelvezető árkok kitakarításához, a város több utcáján félméteres víz hömpölyög.

Két idős embert kellett eddig közvetlen életveszélyből kimenteni Miskolcon a városon átvonuló vihart követő áradások miatt. A hegyekből lezúduló víz helyenként fél méter magasan hömpölyög. A tűzoltók az érintett területeken lakók segítségét kérték a vízelvezető árkok és a csatornaszemek kitisztításához.

Egyben arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy ne akadályozzák a tűzoltók munkáját, mert ezzel az életveszélyben lévők mentését nehezítik.

"Eddig két, közvetlen veszélyben lévő idős embert mentettünk ki egy-egy az elöntött garázsból, illetve lakóházból. Az utcákon több helyen félméteres víz hömpölyög, járművek elakadtak, illetve némelyiket el is sodorta víz, további akadályokat képezve az úton" - nyilatkozta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

Több közintézmény is víz alá került, például a Máltai Szeretetszolgálat idősek otthona, a Szimbiózis Alapítvány épületei és egy beteg gyerekekkel teli napközi otthonos épület.

Északkelet-Magyarország más részein is károkat okozott a vihar. Zemplénben is házakat fenyegetnek a rekordmennyiségű csapadék után kialakult árvizek. Tolcsván, olaszliszkán, Komlóskán és Vámosújfaluban is víz alá kerülhet több ház, a lakókat kimenekítették.

Tolcsván négy családot kellett kiköltöztetni, a víz összesen tíz házat fenyeget.Vámosújfaluban pedig vélhetően szintén ki kell majd költöznie néhány lakónak. Itt négy utcát árasztott el a víz. A településen várják a homokzsákokat, ötven-hatvan ember vesz részt a védekezésben.

Erdőhorvátiban a megáradt Egres-patakkal küzdenek. A helyiek munkagépekkel próbálják elvezetni az áradatot és megakadályozni az esetleges nagyobb károk keletkezését. Komlóskán a ruszin parkot, a helyi szövetkezet épületét, önkormányzati utakat és házakat, pincéket is elöntött a patak árhulláma. A falut egyetlen úton lehet megközelíteni, ami közúti járművel jelenleg járhatatlan.

Hajdú-Biharban pincéket öntött el a víz, a vihar pedig fákat csavart ki. Szabolcs-Szatmár-Beregben este hat óta folyamatosan érkeznek a bejelentések, leomlott kéményhez is riasztották a tűzoltókat.

Rovatok