Index Vakbarát Hírportál

Sólyom rendet akar az alakuló ülésen

2010. május 12., szerda 13:33

A köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen jogsértés. Vona Gábor, a Jobbik elnöke gárdista mellényben óhajt megjelenni.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője, Kumin Ferenc szerdán arra reagálva nyilatkozott erről, hogy a parlamenti pártoknak az alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén téma volt, hogy milyen öltözékben jelenik majd meg Vona Gábor az Országgyűlésben.

Lendvai Ildikó MSZP-elnök nyílt levelet írt a köztársasági elnöknek, arra kérve Sólyom Lászlót: figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására "az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket".

Kumin Ferenc az MTI Lendvai Ildikó levelével kapcsolatos kérdésére nem kívánt külön válaszolni, de általában az üggyel kapcsolatban jelezte: "a köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne kerüljön sor semmilyen jogsértésre".

Egy erős, tisztességes, világos felhatalmazással, normális pénzügyi környezetben működő rendőrség mellett meg fog szűnni a magukat erőszakmonopóliummal felruházó szervezetek iránti igény és a rendőrség mellett nincs is helye ilyennek, "hívják azt nemzeti gárdának, vagy magyar gárdának" - mondta Szíjjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője szerdán reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Rovatok