Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írtak Réthelyinek

2010. május 13., csütörtök 08:22

Szakmai javaslatokat dolgozott ki az Élőlánc Magyarországért a kistelepülések iskoláinak megmentésére, amivel az oktatást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetője, Réthelyi Miklós munkáját akarják segíteni. Nyílt levélben hívják fel figyelmét három éve indult mozgalmukra.

„Szakmai tanácskozásokon, tudományos kutatási eredményekre alapozva bizonyítottuk, hogy a falusi kisiskolák felszámolása gazdasági hasznot nem hoz, pedagógiai szempontból kártékony és az érintett településekre nézve végzetes. Rámutattunk, hogy az agrárium világszerte tapasztalható felértékelődése miatt sokkal inkább a falusi infrastruktúra megerősítésére van szükség ahhoz, hogy az ország élelmiszer-ellátása biztosítva legyen és az emberek hosszú távon is megélhetést találjanak” - írják levelükben.

Állásfoglalásuk szerint elmúlt három tanévben az önálló óvodák és általános iskolák száma az összevonások miatt 1165-tel csökkent, ezen felül 140 óvoda és 196 általános iskola zárt be. A településeket oktatási intézményeiktől megfosztó lépéseket pedig alkotmányellenesnek tartják, mivel a családok így nem tudják teljesíteni a tankötelezettséget.

Indítványozzák, hogy az alapjogokat korlátozó rendelkezéseket semmisítsék meg, kérésükkel az oktatási jogok biztosához és az emberi jogok országgyűlési biztosához fordulnak.

Rovatok