Index Vakbarát Hírportál

Medián: Erős kettest kap a Bajnai-kormány

2010. május 14., péntek 17:37

A Medián felmérése szerint egy év alatt javult az emberek véleménye a Bajnai-kormányról és a távozó kormányfőről is, azonban összességében így is csak erős kettest adtak a kabinet munkájára.

A közvélemény erős kettesre értékeli a távozó Bajnai-kormány tevékenységét, derül ki a Medián felméréséből. A legtöbben a 13. havi nyugdíj  megszüntetésére és a nyugdíjkorhatár emelésére emlékeznek az elmúlt év kormányzati intézkedései közül.

Az összességében csak elégségesre osztályzott kormányzati tevékenység ellenére az elmúlt egy évben javult az emberek véleménye a kabinetről, a Bajnai-kormány teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya 14-ről 21 százalékra emelkedett. Ezzel együtt Bajnai Gordon a kezdeti 17 után 24 százalékos kedveltségi mutatóval vonulhat vissza.

A megkérdezettek egyharmada szerint felelősségteljesen, 58 százalékuk szerint azonban felelőtlenül kormányzott a Bajnai-kabinet. A válaszadóknak csak 29 százaléka véli úgy, hogy a kormány az ország érdekét tartotta szem előtt, 62 százalék szerint viszont kapkodás jellemezte munkáját. A megkérdezettek kétharmada szerint a kormány alapvetően pártérdeket képviselt, 83 százalék pedig felrótta, hogy nem lassította a munkanélküliség növekedését.

A legtöbb megkérdezettnek a válságkezelés miatti életszínvonal-romlás jutott az eszébe a Bajnai-kormányról, amikor olyan intézkedéseket kellett említeniük, amelyek a távozó kabinethez kötődnek.

A legtöbben a 13. havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, a kisforgalmú vasúti szárnyvonalak bezárását, valamint a 13. havi fizetés közszférabeli eltörlését említették. Ezzel szemben a Bajnai-kormány magas társadalmi támogatottságú, de meg nem valósult intézkedései közé tartozik az ingatlanadó bevezetése. A Medián elemzése szerint tíz megkérdezettből heten értettek volna egyet - legalábbis utólag - azzal, ha a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosainak adózniuk kellett volna ingatlanjuk után.

A felmérést március 25. és 31. között készítette a Medián az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezerkétszáz felnőtt személyes megkérdezésével.

Rovatok