Index Vakbarát Hírportál

Miskolcon halálos áldozata is van a viharnak

2010. május 16., vasárnap 14:08 | aznap frissítve

Miskolcon halálos áldozatot követelt az esőzés és az árvíz. Egyes városrészekben katasztrofális a helyzet, családokat telepítenek ki. A városban vízkorlátozást vezettek be, a polgármester önkéntesek jelentkezését kéri a vészhelyzet elhárítására.

Miskolcon vészhelyzetet elrendelését kezdeményezte a polgármester, mert a Szinva patak kiöntött a diósgyőri városrészben. Több ezer homokzsákkal védekeznek a városban, Miskolc-Tapolcán és Lillafüreden a megáradt vízfolyások ellen. Az árvíz egyre közelít a belvároshoz, a miskolci tűzoltók folyamatosan dolgoznak, de még mindig esik az eső, így az áradat folyamatos utánpótlást kap, emiatt a patakok szintje sem csökken.

Már halottja is van az esőzéseknek és az árvíznek: egy löszfal omlott egy családi házára a Pacsirta utcában, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe.

Olvasónk és az MTI képei Miskolcról

Katasztrofális a helyzet egyes városrészekben, elsősorban a dél-kiliáni lakótelepen, ahol helyenként félméteres víz hömpölyög a mélyebben fekvő utcákon. Házak állnak vízben, többen a játszóterek homokozójából lapátolják zsákokba a homokot. A csatornákból visszafelé ömlik a víz, homokzsákok százai szegélyezik az utcákat, miközben az eső továbbra is szakadatlanul esik.

A kiliáni városrész déli részén a legkritikusabb a helyzet, autók állnak küszöbig a vízben. Több embert kell kimenekíteni a diósgyőri vár környékén, valamint a Köztársaság út környékén és a Könyves Kálmán úti Általános Iskola térségében. Átbukott a gáton a Szinva Miskolcon a Csóka utca végénél, ott három tízemeletes lakóházba is betört a víz. Az épületekben nincs áram.

Vízkorlátozást vezettek be Miskolcon vasárnap délután, az esőzés okozta rendkívüli helyzet miatt és a város biztonságos vízellátásának védelmében, a város vízellátásáért felelős Mivíz Kft. több forrást is kizárt a víztermelésből. A vezetékes víz továbbra is biztonsággal fogyasztható, azonban a lakosságot arra kérik, hogy takarékoskodjon a vízzel.

Egyelőre nem tudni, hogy összefügg-e az áradással és esőzéssel, de a mentést nehezítette, hogy Borsod megyei sajókeresztúri Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladékhasznosító Mű (BÉM) Zrt. területén kigyulladt egy méteres kábelalagút, és nagy füsttel ég. A tűzoltók egy részét egy időre ide kellett átcsoportosítani.

Képek az országból (Forrás: Időkép.hu)

A miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta, pillanatról pillanatra változik a helyzet. Nem szivattyúzzák a vizet, mert ez egyelőre értelmetlen lenne. Homokzsákokkal próbálják terelni az ár útját, illetve az életmentésre összpontosítanak. A vészhelyzet elhárításában a polgármester önkéntes segítők jelentkezését kéri. Akik részt kívánnak venni a védekezésben, Orosz Lajos alpolgármesternél jelentkezhetnek a Diósgyőri Gimnáziumban (Miskolc Kiss tábornok u.42.), további információk a 46/370-701 telefonszámon kérhetők.

Rovatok