Index Vakbarát Hírportál

Végét járja a töltés Edelényben

2010. május 18., kedd 13:33 | aznap frissítve

Három helyen átszakadt, és rengeteg helyen ereszt a töltés a Borsod megyei Edelényben. A vízgyűjtő területen esik, a vízszint egyre emelkedik, már a híd alját mossa. A töltés újabb átvágását a lejjebb fekvő falvak védelmében nem engedélyezték. Elfogyott a homok.

Az Edelényt fenyegető megáradt Bódva töltése már három helyen szakadt át. Előbb hajnalban a város közepén található közúti hídtól mintegy 100 méterre folyásirányban lefelé, további 1-200 méterrel délebbre dél körül bontotta el a víz a töltést. Jóval messzebb viszont szándékosan vágták át, hogy csökkentsék a gátra nehezedő nyomást.

A töltés hídtól számított felső szakaszán mindkét parton homokzsákoznak, az alsó szakaszon csak a bal parton rakják a homokzsákokat, mert a jobb parton, ahol hajnalban két méter hosszon átszakadt a töltés, a víz már húszméteres szakaszon lépi át a megrongálódott töltést.

Újabb gátszakadástól tartanak

Az északi városrészen körülbelül 500 méterre a gáttól, a folyókanyarulatban a jobb parti töltés annyira átázott, hogy folyik át a víz rajta, a szomszédos Bódva utcában már térdig ér a víz. Itt is homokzsákokkal próbálják védeni a házakat, 5-6 szivattyúval dolgoznak, de gyakorlatilag sok helyen már benn áll az udvarban a víz: hiába rakják négy sor magasan a homokzsákokat, a védvonal sok helyen már átázott, és folyik rajta át a víz.

Mivel a Bódva utca melletti töltésszakasz nagyon átázott, a gátból folyamatosan szivárog a víz, és a kastélynál is ugyanilyen volt a helyzet másfél nappal ezelőtt, a töltésszakadást megelőzően, a polgármester  délutánra összehívta a védelmi bizottságot. Úgy számolnak, hogy hatvan centiméter magasan fog állni a víz a környező utcákban, ha átszakad a töltés, jelentette tudósítónk.

Délután ötkor véget ért a védelmi bizotsság ülése, ami után a polgármester, Molnár Oszkár azt közölte, hogy akár két-három hétig is ilyen magas maradhat a vízszint a Bódván. Ezért a hídtól északra több száz méter hosszan megpróbálják megerősíteni a gátat. Azt nem tudják, hogy milyen állapotban van a töltés. Most úgy néz ki, hogy egyelőre nem kell kitelepíteni senkit, ha mégis, akkor körülbelül ezer embernek kell elhagynia otthonát. Addig is a környéken élőket felkészítik, hogy mit kell tenni evakuálás esetén. Ha "csak" ezer embert kell kitelepíteni, ennyi embert a város közintézményeiben el tudnak szállásolni, nem kell más települések egítségét kérni.

A Bódva utcát egy szakaszon már le is zárták, mert megcsúszott a lakóházaktól 10-15 méterre lévő gát, csak a gáton dolgozók mehetnek be a területre. A megcsúszott gátszakaszt délután négyre sikerült stabilizálni, de 100 méterre délre hasonkló helyzet alakult ki, így most oda raknak gáterősítő töltést homokzsákokból.

A szivattyúk azonban így sem tudnak megbirkózni a betörő vízzel, a Bódva utcában kábé 10-15 méter hosszon áll a víz, a töltéstől a házakig, körülbelül egy méteres magasságig.

A városban ezer ember védekezik és próbálja a mederben tartani a Bódva óriási árhullámát. Időközben búvárok is érkeztek, akik a folyóba merülve próbálják a töltés állapotát figyelni.

Homokhiány

Az Index helyszíni tudósítójának Molnár Oszkár polgármester elmondta, hogy szerették volna még délebbre is átvágni a töltést, de erre nem kaptak engedélyt, mert a lépés lakott területeket veszélyeztetett volna. A mesterséges átvágáson át egy 500 ezer köbméteres ideiglenes tárolót - szántóföldeket - töltenek fel. Egyelőre nem tudják megbecsülni, hogy mikor telik meg.

A Bódva már elérte az edelényi közúti híd alját, amin a miskolci elterelés miatt jelenleg a 3-as út teljes forgalma bonyolódik. A kisvárosban tudósítónk szerint nagy a torlódás.

A hídtól délre a megduzzadt patak körülöleli a kastélyt és elkezdte megtölteni a régi medret, amit az elmúlt évtizedekben beépítettek; itt sok ház áll már vízben. Az István király utcában szintén megjelent a víz, a kastély felőli oldalon ugyanis megbontotta a folyó a töltést, és az utca irányában hömpölyög az ár. A helyi könyvtár raktárában szintén betört a víz, az ott dolgozók jelezték, hogy a kazán lekapcsolása is gondot okozott.

A polgármester megerősítette, hogy a szlovákiai vízgyűjtő területen reggel óta zuhog, mintegy 20 milliméter eső eshetett.

Az Edelénytől északra lévő Rakaca-víztározó megtelt, és mivel annak is átázott a töltése, védekezésből megnyithatják a zsilipét. Ezt a vízmennyiséget valószínűleg már nem bírnák ki Edelény gátjai.

Délután kettőkor Edelényben elfogyott a zsákok töltéséhez használt homok, kollégánk szerint a védelmi vezetők Kazincbarcikáról próbálnak szerezni, valamint a meszesi bányából, homokhoz hasonló anyagot. Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere az MTI-nek azt mondta, nagy szükségük van homokra, ezért fölhívták a lakosság, illetve más települések figyelmét, hogy amennyiben tudnak segíteni, jelezzék ezt.

Rovatok