Index Vakbarát Hírportál

Benyújtották a kormányprogramot

2010. május 22., szombat 15:58 | aznap frissítve

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szombaton benyújtotta a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogramot az Országgyűlésnek. A 85 oldalas dokumentum ismerteti a nemzeti együttműködés rendszerét és öt nemzeti üggyel foglalkozik: a gazdaság rendbetételével, a közbiztonság helyreállításával, az egészségügy megmentésével, a szociális biztonság megteremtésével és a demokratikus normák helyreállításával.

Szijjártó Péter újságíróknak nyilatkozva elmondta: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a leendő miniszterelnök által benyújtott program teljes egészében tartalmazza a választásokon általa vezetett politikai szövetség képviselte választási programot.

A szóvivő az összesen 85 oldalas kormányprogramban szereplő konkrét intézkedések között említette az adócsökkentést, az adórendszer egyszerűsítését, a munkahelyteremtést, a szociális biztonság helyreállítását, valamint az otthonteremtés, illetve a fiatalok támogatását.

Az esszéisztikus, és több helyen Orbán Viktor beszédeiből másolt kormányprogram (pdf) tartalmazza a parlamentben már felolvasott nemzeti együttműködés nyilatkozatát, ismerteti a nemzeti együttműködés rendszerét, valamint öt nemzeti ügyet sorol fel: a gazdaság rendbetételét, a közbiztonság helyreállítását, az egészségügy megmentésére tett intézkedéseket, a szociális biztonság megteremtését és a demokratikus normák helyreállítását.

"A győztesnek nem igaza, hanem feladata van. A győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát" - ezzel a mottóval indul a kormányprogram előszava. Az egyes szám első személyben, Orbán Viktor által fogalmazott szöveg szerint a választók üzenete az volt, hogy "igaza a nemzeti egységnek van". Orbán Viktor a kormányprogram előszavában kifejti: az ellenzékre szükség van, a kormánynak pedig az ország háromharmadát kell képviselnie. A választóktól kapott felhatalmazásra hivatkozva a program gyökeres politikai, gazdasági és társadalmi változásokat ígér.

Munka, otthon, család, egészség, rend

A 2010-es választásokon a rendszerváltás óta először kapott alkotmányozó erejű felhatalmazást egy politikai erő, amely komoly felelősséget ró az új országgyűlésre - olvasható a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló fejezetben. A helyzetértékelés szerint az elmúlt nyolc év rossz kormányzása válságba taszította az országot, szétszakította a társadalmat, megbénította a közigazgatást, bűnszervezetek épültek be a közpénzből fenntartott állami intézményekbe, romlott a közbiztonság és az őszödi beszéd a hazugságot tette a politika mércéjévé.

Az ország újjáépítésének alapja a nemzeti együttműködés rendszere lesz, egy új társadalmi szerződés - hasonlóan az Írországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Finnországban válságos időkben létrejött megállapodásokhoz - olvasható a dokumentumban. Az új társadalmi szerződés a közérdeket, az együttműködést, a szélsőségesség elutasítását és felszámolását, a politikai felelősségvállalást, az állampolgári önrendelkezés kiterjesztését és a jogok és kötelességek egyensúlyát helyezi a középpontba. A kormányprogram az új politika legfontosabb értékei közé a munkát, az otthont, a családot, az egészséget, és a rendet helyezi.

Az euróról nem beszél a kormányprogram

A hazai vállalkozások védelme és helyzetbe hozása, ezáltal annak
biztosítása, hogy a következő tíz évben egymillió új munkahely jön
létre Magyarországon - ez a vezérfonala az Orbán Viktor által
benyújtott kormányprogram gazdasági fejezetének. Alacsonyabb kamatokat ígér, konkrét adólépéseket nem a dokumentum. A versenyt a
bankrendszerben is fellelhető kartellszerű helyzetek felszámolásával,
a hipermarketek beszállítóinak védelmével is biztosítaná az új
kormány. A gazdaságpolitikáról szóló fejezet részletesen.

Elszámoltatást és több rendőrt ígér Orbán

A ma Magyarországon tomboló erőszak tűrhetetlen és elfogadhatatlan, de a Magyar Gárdára nincs szüksége az országnak - ad közrendhelyzeti
képet az országról a kormányprogram. Orbán Viktor elsősorban az
országot csődbe juttató szocialisták elszámoltatását ígéri az utolsó
fillérig, de kevesli a börtönben ülők számát és sokkal több tényleges
életfogytiglani börtönbüntetést osztana ki. A szigorodó btk. mellett
legalább 3500-zal több, jobban fizetett és felszerelt rendőr lesz,
elsősorban a közterületeken, minden településen. Gyorsabbak lesznek a
bírósági eljárások is. A közrendről szóló fejezetről részletesen.

Pénzzel gyógyítanák az egészségügyet

Az új kormány orvosi életpályával, méltó bérezéssel, és a szellemi szabadfoglalkozású státusz megteremtésével kíván javítani az egészségügyben dolgozók helyzetén, és küzdeni a hálapénz ellen. Felére akarják csökkenteni a várólistákat, növelni a háziorvosok támogatását és csökkenteni adminisztrációs terheiket. Több pénzt adnának a mentőknek, a kórházaknak és a szakrendelőknek, de ennek forrását a program nem jelöli meg. Az egészségügyről szóló fejezet részletesen.

Minden nap lesz tornaóra

A testnevelésre vonatkozó ígéret az egyetlen konkrétum a
kormányprogram gyerekvállalással, nyugdíjakkal, otthonteremtéssel
foglalkozó fejezetében. Amúgy a család már nem csak a magánszféra
ügye, a nyugdíjasok és szociális rendszerekben dolgozók társadalmi
megbecsülését növelik, várhatóak leépítések a kórházakban. Kudarcnak ítélik a cigányok iskolai integrációját. A szociális biztonságról szóló szóló fejezet részletesen.

Átlátható államot ígérnek

A kormányprogram zárófejezete a címe alapján a demokratikus normák
helyreállításáról szólna, de jellemzően a nyolcévi szocialista
kormányzás bírálatából áll, megismételve a korábban már elhangzott
vádakat a 2006 októberi rendőri túlkapásokról, az azévi augusztus 20-i
viharról, kiegészítve a KSH, a PSZÁF és a Magyar Energiahivatal
elnökeinek 2002-es leváltásával. Konkrét ígéretként csak a
közszolgáltatások helyreállítása hangzik el, de ez sincs kifejtve.
Halványan utalnak rá, hogy a Fidesz ellenzi a közérdekű adatok
eltitkolását. A demokratikus normákról szóló fejezet részletesen.

Tízórás vita következik

A program vitáját a május 25-én, kedden délután egy órai kezdést követő döntéshozatalok után kezdi meg a Ház tízórás időkeretben. Kedd délután a vezérszónoki felszólalások hangzanak majd el, szerdán pedig reggel 9 órától késő délutánig folytatódik a vita.

A program keddi-szerdai vitájában elhangzottakra Orbán Viktor május 29-én, szombaton 11 órakor válaszol, amely után szavaznak a programról. Ha ezt elfogadja az Országgyűlés, közjogi értelemben is Orbán Viktor lesz Magyarország új miniszterelnöke.

A miniszterjelöltek meghallgatása is megkezdődik jövő kedden, és péntekig tart. Miután Orbán Viktor letette a miniszterelnöki esküt, javaslatot tesz Sólyom Lászlónak a miniszterek kinevezésére. Ha a köztársasági elnök kinevezi a tárcavezetőket, a miniszterek is letehetik az esküt  május 29-én délután.

Rovatok