Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől a Tiszán lehet kritikus az árhelyzet

2010. május 23., vasárnap 11:54

Folyamatosan apadnak a héten falvakat és utakat elöntő folyók, Edelényben egy nap alatt negyven centit csökkent a víz szintje, de a töltés rossz állapotban van. A jövő héten a Tisza és a Bodrog mentén lehet a legnagyobb készültség.

A Sajó, a Bódva és a Hernád is apad, vízszintjük a legkritikusabb helyeken, így a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent, mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára. Az árvízi védekezésben részt vevők száma egy nap alatt tízezerről négyezerhatszázra mérséklődött.

Bár az országot szombaton is elérte egy csapadékzóna, Kelet-Magyarországon nem esett számottevő eső. Hétfő délutántól viszont a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területén is nagyobb esőzés várható, így a védekezés súlypontja várhatóan átkerül oda.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója szerint mivel kedden és szerdán előreláthatólag jelentős csapadék esik a Tisza bal oldali mellékfolyóinak vízgyűjtő területén, fel kell készülni arra, hogy a Tiszán Szolnokig harmadfokú készültséget vezetnek be.

Apadnak a folyók

A magyarországi folyók fővédvonalain jelenleg 1924 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli a készültség 130 kilométeren, harmadfokú 266 kilométernyi védvonalon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz 35 települést, és kétezer épületet veszélyeztet. A kitelepítettek száma tovább csökkent: Borsodban 355-re, országosan 505-re. A megyében 11 lezárt útszakasz és két elzárt település - Tornabarakony és Tornaszentandrás - van.

Edelényben 40 centimétert mérséklődött a Bódva vízszintje egy nap alatt, a töltés azonban rossz állapotban van, átázott, így továbbra is fokozott figyelmet igényel.

A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, továbbra is160 ezer hektár van víz alatt.

Rovatok