Index Vakbarát Hírportál

Mobilszámlái miatt gyanúsítják Szabó Zoltánt

2010. május 27., csütörtök 11:52

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint illegálisan fizette a VI. kerületi önkormányzat Szabó Zoltán volt MSZP-s képviselő mobilszámláját. Azzal is gyanúsítják, hogy miután tilosban parkolt, és emiatt kerékbilincset tettek kocsijára, arra kérte a VII. kerületi jegyzőt, hogy ingyen vetesse le a zárat.

Hatmilliós kárt okozott telefonjával Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő az ügyészség szerint. Bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsították meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő a polgármesterként kapott telefonját 2002 után, tisztsége megszűnését követően is tovább használta 2010 januárjáig. A telefonszámot előbb jogcím nélkül, majd 2003 februárjától fiktív jogcímen használta, mivel a részére a hivatal - Hunvald György polgármester rendelkezésére - tanácsadói beosztásban biztosította a korlátlan telefonhasználatot. A főügyészség álláspontja szerint Szabó Zoltánnal a VII. kerületi önkormányzatnak sem tanácsadói, sem pedig egyéb megbízási szerződése nem volt és jelenleg sincs, ennek ellenére a polgármesteri hivatal 6,3 millió forintot fizetett ki a számlákra.

Szabó Zoltánt egy másik ügyben is meggyanúsították: 2009. július 17-én autójával a Budapest VII. kerület Wesselényi utca és Kazinczy utca sarkán - a KRESZ szabályainak megszegésével - az útkereszteződésben megállt és ott várakozott. A szabálytalanul parkoló autóra - az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet munkatársai kerékbilincset tettek, de a volt MSZP-s képviselő felhívta az erzsébetvárosi jegyzőt, hogy a kerékbilincset fizetés nélküli távolíttassa el kocsijáról. A jegyző másnap kérte fel a közterület-felügyelet igazgatóját, hogy szereltesse le a bilincset. Az igazgató rögtön ezután, a körülmények minden további vizsgálata nélkül utasítást adott a kerékbilincs leszerelésére. Szabó Zoltán a telefon-ügyben vallomást tett, a kerékbilincs-ügyben azonban megtagadta ezt. A gyanúsítások ellen pedig panasszal élt.

A főügyészség tájékoztatása szerint a telefon-ügyben Hunvald Györgyöt is meggyanúsították, őt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, a parkolási ügyben pedig a jegyző ellen indult eljárás felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés miatt. Az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatóját hivatali visszaélés miatt hallgatták ki korábban gyanúsítottként. Mindannyian tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Rovatok