Index Vakbarát Hírportál

Víz alá kerülhet több Balaton-parti település

2010. május 31., hétfő 13:07

Elönthet a Balaton több települést a déli oldalon. A sok eső mellett a nagy szél se kedvez a helyzetnek.

A Balaton jelenlegi 119 centiméteres vízállása ugyan nem tekinthető rendkívülinek, de az mindenképp ront a helyzeten, hogy a mostani magas vízállást nem a szokásos tavaszi csapadék okozza. Május végén már javában apadni szokott a Balaton a melegtől, elzárt Sió-zsilip mellett is.

Jelenleg problémát okoz, hogy a Sión nem lehet növelni a vízeresztést 13 köbméter/másodpercnél nagyobb mértékben - holott az érdemi apasztáshoz ennek duplájára lenne szükség -, mert az így leengedett víz visszaduzzasztaná a még áradásban lévő Kapost. A másik gond, hogy a Sió siófoki belterületi szakaszán egy nagyobb szakaszon beomlott a csatorna oldala. Ha a betonba rakott terméskőből álló meder oldala becsúszik, az visszaduzzaszthatja a Siót, így még nagyobb károkat okoz és tovább csökkenti a leengedhető vízmennyiséget.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a mostani vízeresztési sebességgel, ha nem kap a Balaton jelentőseb vízutánpótlást, 3-4 naponta lehet egy-egy centiméternyit apasztani a tó vízszintjén. Ez kevés a jelenlegi esőzésekhez képest, így további vízszintemelkedésre lehet számítani a következő napokban.

Az északi szél ráadásul még 10-15 centiméterrel növelheti a vízszintet a déli parton. Ez a legmélyebben lévő településrészeket - Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben - már elöntéssel fenyegetheti, hiszen ezeken a területeken sok ingatlan a Balaton 130 centiméteres vízállásának megfelelő szinten épült.

Rovatok