Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsman vizsgálja az árvízi védekezést

2010. június 9., szerda 13:05

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Szabó Máté a katasztrófahelyzetek, valamint az ártéri területeken történő építkezések jogi szabályozását is vizsgálja.

Szabó Máté azt írta, a jogi szabályozást a rendkívüli helyzetekben szükséges gyors és határozott intézkedésekhez kell igazítani, különösen az anyagi erőforrások előteremtésére.

Szabó Máté úgy véli, a bürokratikus eljárások minimalizálásával kell megoldani, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből támogatást igényelhessenek az előre nem látható veszély miatti szükséges és indokolt védekezés többletkiadásainak részbeni vagy teljes támogatására.

"Ebben a tekintetben előrelépésként értékelhető, hogy a vis maior tartalék felhasználásáról szóló kormányrendelet alapján elektronikus rendszerben történik a katasztrófákkal sújtott települések támogatási igényeinek kormányzati elbírálása" - írta az állampolgári jogok biztosa, hozzátéve, ugyancsak elősegítheti a központi anyagi támogatás igénybe vételét, hogy lehetőség van előleg soron kívüli kiutalásának kérelmezésére.

Bakondi György, az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén bejelentette: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően - a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján - áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt.

Hozzátette: az a cél, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az idei árvízhez hasonló rendkívüli helyzeteket, és hogy a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.

Rovatok