Index Vakbarát Hírportál

Magyar és szlovák értelmiségiek közös felhívása

2010. június 11., péntek 18:25

Közös felhívást tettek közzé szlovákiai napilapokban neves szlovák és magyar értelmiségiek a "nyugtalanító ügyek" megvitatására.

A felhívás magyar és szlovák nyelven jelent meg a Sme, az Új Szó, a Hospodárské Noviny és a Pravda című szlovákiai országos napilapokban fizetett hirdetésként, amelyet az Open Society Foundation Slovakia finanszírozott. A felhívás nyílt, itt lehet hozzá csatlakozni.

A szöveg szerint az aláírók szeretnének a nemzeti hovatartozásuktól függetlenül, békében és megértésben élni együtt. Mint írják, mindannyiunk érdeke, hogy kölcsönös tiszteletet tanúsítva mérlegeljük egymás álláspontját. A jószomszédi viszony és együttélés alapvető feltétele a folyamatos és érdemi párbeszéd. Ezért szorgalmazzuk, hogy kezdődjön meg a nyugtalanító ügyek megvitatása.

A felhívást szlovák részről mások közt Ladislav Ballek író, nagykövet, Martin Bútora szociológus és író, nagykövet, Bohumila Ferencuhová történész, Grendel Lajos író, Miroslav Kusy politológus és filozófus, Petőcz Kálmán politológus, nagykövet, Zuzana Szatmáry szociológus és publicista, Stefan Sutaj történész és Pavel Vilikovsky író írta alá. A magyar aláírók között Ablonczy Balázs történész, Csányi Vilmos akadémikus, etológus, Esterházy Péter író, Eszenyi Enikő színész-rendező, Heller Ágnes filozófus, Jancsó Miklós filmrendező, Nádas Péter író, Rainer János történész, Romsics Ignác történész, Szarka László történész, Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész és Závada Pál író neve olvasható.

Rovatok