Index Vakbarát Hírportál

Tovább tartanak nyitva a strandok a hétvégén

2010. június 11., péntek 12:11

Igazi strandidőre számíthatunk a hétvégén, a Balaton vize akár 24 fokos is lehet. A strandok hosszabb nyitvatartási idővel, fokozott ügyelettel, és kihelyezett vízautomatákkal várják látogatóikat. Az Állatkertben párakapukkal, és hűsítő permettel védik a hőségtől.

Péntek délutánra országszerte 30 és 35 fok közé melegszik a levegő,  kánikula várható. Az égbolt időnként gyengén felhős lehet. Szombaton marad a meleg, száraz idő, derült égbolttal, délnyugati szél várható.

Vasárnap azonban már számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, megnövekedett gomolyfelhőzetre. A hőmérséklet így is harminc fok felett lesz. Falus Ferenc országos tiszti főorvos három napig tartó, második fokozatú hőségriasztást rendelt el.

Víz mellé érdemes menni

A Balaton vize 22-23 fokra, a Velencei-tó 24-25 fokra melegedhet a hétvégén.

A budapesti strandok hosszabb nyitva tartással készülnek a kánikulára. Budapesten megnyitja kapuit a Palatinus, a Dagály, a Római, a Paskál, a Csepeli, a Csillaghegyi és a Pünkösdfürdői strand. Változatlan jegyárakkal, este 8 óráig fogadja a fürdeni, napozni és hűsölni vágyó vendégeket.

A nagy hőségre való tekintettel a strandokon vízautomatákat helyeznek ki, és több lesz a napernyő is, a megnövekvő forgalom miatt pedig fokozott ügyeletet tartanak a fővárosi strandokon: megerősített szolgálatot teljesítenek az uszodamesterek és az orvosi ügyelet is.

A vendégek is kipróbálhatják a párakapukat

A másodfokú hőségriadó kihirdetése után a Fővárosi Állat- és Növénykertben párakapukat szereltek fel.

A kapuk lényege, hogy alattuk vízpermetből, illetve vízködből álló függöny keletkezik, amelyen a látogatók, ha kedvük tartja, bármikor áthaladhatnak. Mivel a vízpermetet alkotó cseppek mérete a szokásos vízcseppeknél kisebb, hatásosabban csökkentik a hőérzetet.

Jelenleg három ilyen berendezés üzemel az Állatkert területén, de a következő héten további kettőt is beindítanak, ha erre szükség lesz. Az Állatkert mikroklímája egyébként - hála az összefüggő lomsátornak és a vízfelületeknek - párakapuk nélkül is kellemesebb a legtöbb nagyvárosénál.

A kert munkatársai az állatokról sem feledkeznek meg. A pingvineknél árnyékoló vitorlákat feszítenek ki, és szükség esetén hűs zuhanyról is gondoskodnak a számukra. A jegesmedvéknél tekintélyes méretű medence segít elkerülni az állatok felhevülését: a sárgásfehér bundájú ragadozók természetesen jóval többet is fürdenek ilyenkor, mint más évszakokban.

Rovatok