Index Vakbarát Hírportál

Napirenden egy ellenzéki indítvány

2010. június 14., hétfő 19:28

Karácsony Gergely, az LMP képviselője indítványt nyújtott be a párt- és kampányfinanszírozás reformjáról, az új parlament, annak ellenére, hogy ellenzéki, nagy többséggel napirendre vette. Az LMP frakcióvezetője szerint a párt- és kampányfinanszírozás rendezésével visszaállítható az Országgyűlés tekintélye és a közbizalom, ezzel indokolta a törvénymódosítási javaslatok benyújtását.

Először vett tárgysorozatba ellenzéki indítványt megalakulása óta az új Országgyűlés hétfőn. Az LMP-s Karácsony Gergely előterjesztését nagy többséggel vették napirendre: 364 igen, egy nem és négy tartózkodás mellett. Az LMP a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos törvények módosítására vonatkozó javaslattal jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget és 60 napban szabná meg a kampány idejét.

Az indítványt múlt héten nem vette tárgysorozatba az alkotmányügyi bizottság, ezért az LMP-frakció az Országgyűléstől kérte a napirendre vételt.

Schiffer András frakcióvezető azzal indokolta a frakció kérését, hogy ha a képviselők szeretnék visszaállítani az Országgyűlés tekintélyét és a közbizalmat, akkor megkerülhetetlen az állampolgári gyanakvás és bizalomvesztés a fő forrásának, a párt- és kampányfinanszírozás kérdéseinek rendezése. A politikai elit és az Országgyűlés húsz éve adós, hogy korrekt viszonyokat teremtsen a párt és kampányfinanszírozásban és ebben tettestárs volt a parlamentben helyet foglaló minden parlamenti párt, jelentette ki.

A kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos törvények módosításáról szóló LMP-s javaslat szerint a kampányban egy jelölő szervezet, vagy jelölt támogatására jogi személy összesen legfeljebb ötmillió forintot, természetes személy pedig összesen legfeljebb kétmillió forintot fordíthat.

Ezeket az összegeket 2011-től kezdődően a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre megállapított fogyasztói árindexszel évente növelni kell. A támogatás pontos összegéről az Országgyűlés határoz.

Az állami költségvetési szerv, helyi önkormányzat vagy annak szerve a választási kampány idején a tevékenységét ismertető vagy népszerűsítő hirdetést vagy közérdekű közleményt a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségén túlmenően nem tehet közzé.

A kampányban külön bankszámlát, úgynevezett kampányszámlát kell nyitni. Annak számát be kell jelenteni az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), amely azt a honlapján közzéteszi. A kampány költségeit erről kell fizetni. A számlavezető hitelintézet erről a számláról a választási kampány ideje alatt a számlatulajdonos, valamint az ÁSZ részére hetente küld bankszámlakivonatot, amelynek másolatát a számvevőszék a honlapján közzéteszi majd.

A választás eredményének jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jelölőszervezeteknek a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. A javaslat szerint végül aki a választási eljárásról szóló törvény szabályait megszegi, az bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Rovatok