Index Vakbarát Hírportál

700 milliós adósságot vesz át az új MDF-elnök

2010. június 18., péntek 18:30

Az MDF elnököt választ vasárnap, a várható nyertes Makay Zsolt, az országos választmány elnöke, akinek kihívója Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök lesz. Nagy Tamás, átvéve a stafétát Dávid Ibolyától, megemlékezést tart a Somló-hegyen szombaton, ahol még támogatókat toborozhat. Az új elnöknek nem lesz könnyű dolga, az MDF teljes adósságállománya 700 millió forint.

Az MDF vasárnap tart országos gyűlést, ahol a küldöttek új elnököt választanak, miután Dávid Ibolya a párt választási veresége miatt távozott a posztról, lemondását közvetlenül az első forduló után jelentette be. Az országos gyűlés kezdete előtt, szintén vasárnap ülésezik az országos választmány is, ahol azokról a delegáltakról döntenek, akik indulhatnak az elnökválasztáson.

Úgy tudjuk, hogy a verseny Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke és Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök között fog eldőlni. Forrásaink szerint Nagy Tamás esélytelenül indul, a kérdés csak az, hogy Makay mekkora többséggel tudja megszerezni a hatalmat.

Makay számára, még ha nagy támogatottsággal tud is nyerni, a pártvezetés nem lesz könnyű menet, mert a párt adósságállománya az állami támogatás sokszorosára növekedett, az Index információi szerint összességében eléri a 700 millió forintot. A pártingatlanok legtöbbjén jelzálog van.

Az MDF a kampány alatt egyébként az azóta előzetesbe került Mesterházy Ernőtől várt támogatást, az ígérvényeknek azonban csak egy része érkezett meg. A rossz anyagi helyzetre utal az is, hogy Herényi Károly áprilisban vészintézkedést jelentett be, azt mondta, az MDF megválik ingatlanoktól és munkatársaktól is.

Makay Zsolt a 2008-as választmányi elnökké választásakor maga mögött tudhatta támogatóként Dávid Ibolyát, később azonban a pártvezetés szétzilálódott, így átalakulhattak az erőviszonyok is. Ennek eredménye lehet, hogy Dávidot a vasárnapi elnökválasztáson Nagy Tamás támogatójaként emlegetik. Nagy Tamás egyébként erős embernek számít a megyében, és még a vasárnapi elnökválasztás előtt is megpróbál erősíteni. Az MDF hagyományos, Somló-hegyi szabadságnapi megemlékezését ő tartja, ahol még megpróbálhat támogatókat szerezni. A stafétát Dávid Ibolyától veszi át, korábban ő tartotta ezeket a rendezvényeket.

Viniczai Tibor alelnök is kapott több jelölést, de ő vasárnap várhatóan bejelenti, hogy nem akar versenybe szállni az elnöki posztért, viszont azt fogja javasolni az elnöknek, hogy a későbbiekben szüntessék meg az eddigi pártvezetési struktúrát. Eszerint az elnökhelyettesi poszt megszűnik, viszont az elnökség tagjai közül kettőt társelnöki pozícióba emelnének, ezek közül az egyik akár ő is lehet.

Egy jelölést kapott Boross Péter volt miniszterelnök, aki már 2009-ben lemondott parlamenti mandátumáról, majd nyáron megszakította a kapcsolatot az MDF vezető testületeivel, januárban pedig kilépett a pártból is. Akkor azt mondta, a jövőben életkora miatt nem akar részt venni a napi politikában. Szintén egy jelöléssel került fel a listára Szabó József, az MDF egyetlen győri önkormányzati képviselője, a Magyar Demokrata Néppárt utolsó elnöke.

Az MDF május végén is tartott országos gyűlést, akkor döntöttek arról, hogy a párt annak ellenére, hogy 20 év után először nem jutott parlamentbe, egyelőre nem oszlatja fel magát, és hogy június 20-án elnököt választanak. Akkor elvetették a párt vezetési struktúrájának átalakítását. Az új elnök megválasztásával a legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy felkészüljenek az önkormányzati választásokra, teljes tisztújítást pedig csak ezután írnak ki.

Közben a héten jelentették be, hogy mentelmi joguk megszűnésével folytatódik a nyomozás Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen az UD Zrt.-ügyben. A két politikust várhatóan rövidesen meggyanúsítják kétrendbeli személyes adattal való visszaéléssel és egy rendbeli kényszerítéssel, amelyek halmazati büntetése legfeljebb négy év lehet, ha a bíróság bűnösséget állapít meg.

Rovatok