Index Vakbarát Hírportál

Megnyitunk néhány börtönt

2010. június 18., péntek 08:11

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, hogy a realitásoknak megfelelően átcsoportosítaná a rendőrséget Kelet-Magyarországra, bevezetné az elzárást, bővítené az önvédelem jogi kereteit és munkát kérne a segélyért.

Az interjúban a belügyminiszter az árvízi védművek karbantartásával kapcsolatban kifejtette, hogy az önkormányzatoknak nem mindent az államtól kéne várniuk. Az éves árok- és csatornatisztítást helyben is meg lehet oldani, mert mindenhol van elég "munkáskéz". Pintér szerint a segélyekért cserébe el lehet várni a helyiektől a közreműködést. "Aki egészséges, az dolgozzon, és ne kapjon segélyt munka nélkül" – válaszolt a monoki példát (segélyért munkát) feszegető kérdésre.

Pintér szerint aki nem hiszi, hogy két hét alatt rendet tettek a közbiztonságilag leginkább problematikus északkeleti területeken, az menjen oda, és kérdezze meg az ott élőket, hogy nagyobb biztonságban érzik-e magukat, A Borsodba vezényelt Készenléti Rendőrség pedig addig marad egy-egy településen, amíg nem sikerül békét és rendet teremteni.

Onnantól a helyi rendőri erőknek kell fenntartaniuk a közbiztonságot, ám ez nem jelenti azt, hogy szükség esetén a készenlétiek nem térnek vissza újra.Hosszabb távon a belügyi vezetés felülvizsgálná a rendőri állomány évtizedek óta változatlan területi eloszlását, és azt keleti irányú átcsoportosítással a realitásokhoz igazítaná.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány jogszabályváltozással készül bővíteni az önvédelem és az önhatalom fogalmát, hogy ne a tettenérő tulajdonosnak, hanem az illetéktelen behatolónak legyen félnivalója.

A kisebb súlyú, nem erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben bevezetnék a legfeljebb 90 napos elzárást. A hiányzó börtönférőhelyeket a kormány az elmúlt időszakban bezárt, viszonylag olcsón felújítható fegyintézetek megnyitásával pótolná, ahol a tolvajok "lehet, hogy még dolgozni is megtanulnak".

Rovatok