Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a bizalmas hangfelvételek kiadását

2010. június 25., péntek 07:18

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vizsgálja, hogyan kerülhettek külsős cégekhez az előző kormány üléseinek hangfelvételei, mondta Rétvári Bence, a tárca. parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence elmondta, a szociálliberális kormány magánvállalkozásnak adta ki többek között a kormányülések hangfelvételeinek kezelését, konvertálását.

Közölte: már az átadás-átvétel első napján szembesültek azzal, hogy a kormányülések hangfelvételeit nem az állam kezeli, hanem egy külsős cégnek adták ki.

Még vizsgálják, hogy a magáncégnek volt-e jogosultsága a bizalmas adatokat is tartalmazó felvételek kezelésére, valamint azt is, hogy ez a kiszervezés jelent-e az állam számára biztonsági kockázatot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányülésen elhangozottak a legbizalmasabb adatok egyikét képezik, és a kormányzati infrastruktúra alkalmas ennek megfelelő kezelésére.

Ezenkívül még számtalan más szerződéssel találkoztak, melyek vizsgálata jelenleg is tart. Sok esetben már a vizsgálat lezárulása előtt is megmondható, hogy "egy működő állam" ezeket a funkciókat házon belül tartotta volna, és nem szervezte volna ki sehová, mondta.

Megnézik ezenkívül azt is, hogy az előző kormány által kötött keretszerződések megfelelnek-e az értékarányosság elvének, azaz a kifizetett pénz és a cserébe kapott ellenszolgáltatás arányos-e egymással.

Rovatok