Index Vakbarát Hírportál

Kiengedtek egy tábornokot, egy előzetesben marad

2010. június 28., hétfő 14:20

A bíróság három hónappal meghosszabbította L. I. Attila dandártábornok, a honvédséggel kapcsolatos bűnügyek egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Egy másik érintett tábornokot, O. Jánost - a védelemgazdasági főosztály volt vezetőjét azonban szabadlábra helyezték.

A magas rangú katonák ügyei kapcsán azután indult nyomozás, hogy a katonai ügyészség a Honvédelmi Minisztérium több cégénél, például a HM EI Zrt.-nél és a HM Rekreációs Kht.-nál is bűncselekményre utaló nyomokat talált. Korábbi információk szerint vélhetően kenőpénzeket osztottak vissza az alvállalkozók az állami megrendelésekért cserébe. Hasonló bűncselekmények nyomaira bukkantak a Honvédelmi Minisztérium térképészeti cégénél is.

A Budapesti Katonai Ügyészség előtt lévő ügyeknek egy közös gyanúsítottja is van: O. János dandártábornok, a védelemgazdasági főosztály volt vezetője. Egyébként az egyik ügyben L. I. Attila dandártábornok, a másik ügyben K. Gábor, a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója a gyanúsítottak.

A Fővárosi Bíróság hétfőn úgy tájékoztatott, hogy júniusban két érintett előzetes letartóztatása kapcsán hozott végzést a bíróság. Ezek alapján kiengedték az előzetesből O. Jánost. L. tábornok előzetesét azonban meghosszabbították három hónappal, szeptember 18-ig. A bíróság indoklása szerint ugyanis fennáll a lehetősége, hogy megpróbálja akadályozni a bizonyítási eljárást, illetve más módon nem biztosítható a jelenléte a büntetőeljárásban.

Az ügyeknek több magas rangú katona is a gyanúsítottja, általában a Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő gazdasági társaságok munkatársai. A tárca cégeinél egyébként a vezetők körében június 25-én személyi változások történtek, ettől a naptól váltotta le ugyanis Hende Csaba szakminiszter a korábbi vezetőket.

Rovatok