Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz lemondatná Novák Elődöt

2010. július 13., kedd 13:59

"Lógjon" – ezt kiabálta hétfőn a Jobbik képviselője Meggyes Tamás mentelmi jogával kapcsolatban. A Fidesz szerint Nováknak le kéne mondania.

A Fidesz azt javasolja a jobbikos Novák Elődnek, hogy azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról a hétfői parlamenti bekiabálása miatt. Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2008 szeptemberében a fideszes Arnóth Sándor bekiabálása miatt megtette ezt.

A fideszes Arnóth Sándor 2008-ban az  adatgyűjtési ügyről folyó parlamenti vita során kiabálta azt a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárnak, hogy "lógni fogtok". Nem sokkal később lemondott a mandátumáról.

Hétfőn az Országgyűlésben a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazás után a fideszes L. Simon László ügyrendi felszólalásában azt mondta, a voksolást megelőzően Novák Előd jól hallhatóan azt kiabálta: "lógjon!"

A Jobbik képviselője ezt nem tagadta. Mint mondta, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban tette a megjegyzését, ezért kiabálta, hogy "függesztődjék fel, azaz lógjon". Hozzátette, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", és pártja nem bünteti "a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját".

Ágh Péter tájékoztatóján úgy fogalmazott, "a Jobbik megjelenésével egy kétségtelenül új, de megengedhetetlen stílus jelent meg a magyar Országgyűlés falai között". Elfogadhatatlan az a stílus, amit Novák Előd kijelentése képvisel - tette hozzá.

Arnóth Sándor idén azonban újra bekerült az Országgyűlésbe Hajdú-Bihar megye 6-os számú egyéni választókerületéből. Ágh Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: ahogyan Arnóth Sándor előtt is nyitva állt az út, úgy Novák Előd előtt is nyitva állhatna az a lehetőség, hogy a választói megbízásából visszakerüljön a következő választások után a parlamentbe.

Arra a felvetésre, hogy Novák Előd humornak szánta bekiabálását, Ágh Péter úgy reagált: Novák Elődnek, ha lemond a mandátumáról, lesz ideje viccelődni.

Rovatok