Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezeti vezetők bérét is megnyirbálnák

2010. július 15., csütörtök 16:58

Évente 360 millió, havonta 30 millió forint, ennyibe kerül a MÁV-nak az, hogy akad másfélmilliós szakszervezeti vezetői fizetése, és 14-nek egymillió feletti bére. A Fidesz ezért plafont húzna.

A közszféráéhoz hasonlóan a túlságosan magasnak ítélt szakszervervezeti vezetői bérekre is plafont húzhatnak - derült ki Selmeczi Gabriella Fidesz képviselő szavaiból. Annak kapcsán beszélt erről csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy egy újságban ismét megjelent: a MÁV-nál 14 szakszervezeti vezetőnek van egymillió forintnál magasabb fizetése, amit a vállalat fizet.

Selmeczi szerint ez irreálisan magas, különösen amikor az egész gazdasági válság sújtotta ország spórol. Évente 360 millió, havonta 30 millió forint, ennyibe kerül a MÁV-nak az, hogy akad másfélmilliós szakszervezeti vezetői fizetése, és 14-nek egymillió feletti bére - sorolta Selmeczi Gabriella. Ezek irreálisan magas javadalmazások szerinte, amikor a válság közepette az egész ország spórol. A minimálbér 73 500, egy gyerek után a gyes 25 700 forint.

Jogosan merül fel a kérdés, ki döntött ezekről a szakszervezeti vezetői bérekről, és egyáltalán jogosak-e - mondta a fideszes képviselő. Éppen a MÁV-nál, amely katasztrofális deficittel működik - fűzte hozzá.
A kormány megvizsgálja az ügyet - mondta Selmeczi. Kérdésre válaszolva elmondta, bármilyen megoldást támogatni fognak, ami igazságosabbá teszi a helyzetet. Akár valamilyen fizetési plafont tartalmazó rendelkezés is elképzelhető - tette hozzá.

Rovatok