Index Vakbarát Hírportál

Beázik a pogányi irányítótorony

2010. július 26., hétfő 09:55

Több helyen beázik a 2006-ban átadott pogányi repülőtér épülete, mállik a vakolat, a kivitelezési hibák veszélyeztetik az üzembiztonságot. A kivitelező nem javít, az önkormányzat perre menne.

A biztonságos működést veszélyeztető hibák jelentkeztek a Pécshez közeli pogányi repülőtér épületében, ezért elképzelhető, hogy beperlik annak kivitelezőjét, írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a lapnak nyilatkozva azt mondta: a négy évvel ezelőtt átadott épület több helyen beázik, mállik a vakolata, nagy esőzés alkalmával pedig a lámpatestekről csöpög a víz. A problémákat folyamatosan jelezték a kivitelezőnek. Eddig hat jegyzőkönyvet vettek fel, a legutóbbi bejáráson félszáz hibát rögzítettek, de jótállási, szavatossági igényüket hiába próbálták érvényesíteni.

Halmos Péter, a repülőteret működtető Air Horizont Nonprofit Kft. jogi képviselője megemlítette, hogy a légi irányítás számítógépei is olyan helyiségben vannak, amelynek beázik a mennyezete. Mivel ez veszélyezteti az üzembiztonságot, fontolgatják, hogy pert indítanak.

Egyelőre nem készült pontos számítás, mennyibe kerülne a hibák kijavítása, de a munkálatok nem tűrnek halasztást, azok költségeit a reptér veszteséges üzemeltetése ellenére várhatóan Pécsnek kell megelőlegeznie.

A pogányi repteret 2006 márciusában adták át, a beruházás négymilliárd forintba került, ebből több százmillió forintot fordítottak a fogadóépület kialakítására. Az első hibákra már nem sokkal az átadás után fény derült.

Rovatok