Index Vakbarát Hírportál

Tananyag lesz az árvízből

2010. augusztus 5., csütörtök 10:33

A továbbképzések anyagaiba építhetik be az árvíz miatt kitelepítettek reakcióit, amelyeket előtte a krízisintervenciós csoport pszichológusai és szociális munkásai kiértékelnek.

Tananyag lesz az észak-magyarországi településeket előntő árvíz miatt otthonuk elhagyására kényszerülő emberek viselkedéséből és reakcióiból, írja a Népszabadság.

A lap szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának pszichológusai és szociális munkásai kiértékelik a reakciókat, és a legfontosabb megállapításaikat beépítik a továbbképzések tananyagába.

A krízisintervenciós szervezetet 2007-ben hozta létra a katasztrófavédelmi szolgálat, a csoportot jelenleg 94 pszichológus és szociális munkás alkotja, ők önkéntesként várják az ügyelet riasztását.

A csoport most kapta eddigi legnagyobb feladatát, az árvíz miatt kitelepített embereket fogadó tömegszállásokra összesen harminckét pszichológust vezényelt a védekezést irányító központ. A váratlan katasztrófák elsősorban az idősebbeket bénítják meg, azonban nemcsak a sérülteknek és a hozzátartozóknak, hanem sokszor a szemtanúknak, vagy a mentésben résztvevőknek is szükségük lehet segítségre.

Rovatok