Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg munkájuk volt a tűzoltóknak

2010. augusztus 7., szombat 09:44 | aznap frissítve

Pénteken több mint hatszázszor riasztották a tűzoltókat a rengeteg víz, a kidőlt fák és a villámcsapások miatt. A hétvégén kevesebb csapadék lesz, a nap is kisüthet.

Az országos átlagnál ötször több riasztást kaptak a tűzoltóságok a pénteki vihar miatt, közölte Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Pénteken 630 alkalommal kellett kivonulniuk a szakembereknek. A tűzoltók feladatai között elsősorban kidőlt fák eltávolítása, vízszivattyúzás, épületeknél életveszély-elhárítás szerepelt, de volt olyan eset, amikor villámcsapás miatt sérült vezetékekhez riasztották őket.

Délelőtt elsősorban Komárom, Somogy, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból, délután inkább már a keleti régióból - Borsod, Hajdú-Bihar, Jász és Békés megyéből - kértek segítséget a katasztrófavédelemtől.

DVETT20100804070

A miskolci tűzoltóság tájékoztatása szerint péntek este a körülbelül fél órán át tartó erős széllökések jelentős károkat okoztak a térségben. A legtöbb segélykérés Felsőzsolca, Alsózsolca, Onga, Szikszó, Sajóvámos és Sajópetri településekről érkeztek. Házakra, villanyvezetékekre és utakra dőltek fák, tűzfalak rongálódtak meg.

Nem járnak a monori elővárosi vonatok

Kőbánya alsón a heves esőzés a vasúti sínektől 40 centiméterre körülbelül 5 méter mélyen, tölcsér alakban kimosta a zúzottkövet. Emiatt a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a késések elkerülésére módosították a vonatok közlekedését. A monori elővárosi vonatok nem járnak, a ceglédi elővárosi vonatok pedig Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek és mindenhol megállnak. Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között a Nyugati pályaudvarig közlekedő gyors-, valamint Intercity vonatokat lehet használni, erre a szakaszra nem kell pót- és helyjegyet venni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már csak citromsárga figyelmeztetést adott ki. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat zivatar, amit viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet. Több-kevesebb napsütés mindenütt lesz, a legtöbb valószínűleg az Alföldön, ugyanakkor nyugaton ígérkezik végig a felhősebb, hűvösebb idő. Napközben 22-28, késő este 16-21 fok valószínű.

Rovatok