Index Vakbarát Hírportál

Bunyó lesz az élményfürdőben?

2010. augusztus 15., vasárnap 18:42 | tizenhárom éve frissítve

Megerősítették a biztonsági szolgálatot a dunaújvárosi élményfürdőnél, így várják hétfőn a CIB Csoport embereit, írja a Dunaújvárosi Hírlap online kiadása. A bank elzáratná a vizet, és kikapcsoltatná a villanyt. A tét nem kicsi: 550 millió forinton vitatkozik a bankcsoport és az önkormányzat.

A CIB Csoport szerdán kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy intézkedtek az élményfürdőt működtető vállalatnál a közüzemi szolgáltatások 2010. augusztus 18. napjától történő felfüggesztéséről, számol be róla a lap.

A CIB Csoport szerint a DVG Zrt. jogszerűtlenül üzemelteti az élményfürdőt és szed belépti díjat a lakosságtól, miközben nem tartja be a lízingszerződés rá vonatkozó pontjait. Emellett a DVG Zrt. az üzemeltetés közüzemi díjait sem fizeti, hanem annak teljesítését a CIB Csoporttól várja. A CIB továbbá úgy tartja, hogy a DVG Zrt. az ingatlant nem őrzi rendesen.

Múlt hónap elején, július 7-én a CIB Csoport azzal a határozott szándékkal érkezett az élményfürdőbe, hogy visszaveszi a várostól a tulajdonában lévő fürdőt, és átmenetileg - hivatalosan egy több mint egyhetes technikai szünet idejére - bezárja, majd új üzemeltetővel újraindítja azt.

A bank hangsúlyozta: hiába próbált egyezségre jutni az önkormányzattal, és tett több száz millió forintos engedményt, nem maradt más választása.

A CIB közleményére Tóth László, az önkormányzat gazdasági bizottságának fideszes elnöke reagált. Szerinte a Fidesz a kezdetektől fogva, vagyis 2006 óta ellenezte, hogy ebben a rossz pénzügyi konstrukcióban épüljön meg a fürdő.

Mint mondta, két hónappal ezelőtt megállapodtak a CIB-bel, hogy az eredeti, 3,2 milliárd forintos áron hajlandó a város megvásárolni a fürdőt. Erre nemsokára 3 milliárd 750 millió forintról szóló ajánlatot kaptak. A DVG Zrt. vezérigazgatója kérte, a bank bontsa ki, mi indokolja a plusz ötszázötvenmillió forintos vételárat, de erre semmilyen érdemi választ nem kaptak  szögezte le Tóth László, hozzátéve, barátságtalan lépés, hogy a CIB ismét fenyegetőzik, egyúttal  szerinte az ügy rendezése a DVG Zrt-re tartozik.

A DVG Zrt. vezérigazgatója a Dunaújvárosi Hírlapnak elmondta: ő a tárgyalásos, békés megoldás híve, éppen ezért nem érti, előző levelére miért nem válaszolt a CIB. Hozzátette: kérésüknek megfelelően az üzemeltetéssel kapcsolatos összes számla másolatát eljuttatták a CIB-nek, de még csak nem is reagáltak rá. Nem tudják azt sem, mi indokolja a 550 millió forintos plusz követelést.

Szabó József közölte: az élményfürdőnél megerősítette a biztonsági szolgálatot: Ide senki nem jön be bezárás vagy más jogcímen, szögezte le arra utalva, hétfőre érkeznek a bank képviselői.

A CIB közleménye

A DVG Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozatával ellentétben az áramszolgáltatás kikapcsoltatása nem érhette váratlanul a másik felet, hiszen július végi levelében – melyet a DVG Zrt. vezérigazgatóján kívül megküldött a Polgármester úrnak, az alpolgármestereknek és a képviselőknek – ez véső lépésként szerepelt. A CIB jelezte, hogy a megállapodás, illetve a közüzemi díjak ellenértékének letétbe helyezése hiányában végső eszközként a közműszolgáltatások leállításával lesz kénytelen élni, bármennyire is szeretné ettől megkímélni a dunaújvárosiakat. Noha a levélre a CIB által megadott megadott augusztus 10- határidő előtt megjött a másik fél elutasító válasza, belátásukban bízva a pénzintézet kivárta ezt a dátumot, és csak ezt követően adta be a közműszolgáltatások leállítására vonatkozó kérelmét a közműszolgáltatókhoz. Az áramszolgáltató visszaigazolása szerint az áram kikapcsolását augusztus 27-én 8 és 12 óra között végezték el. A bankcsoport a megadott időpontról előzetesen szintén levélben tájékoztatta a másik felet, a létesítményt jelenleg (alvállalkozójával) üzemeltető DVG Zrt-t, hogy annak módja legyen értesíteni minden partnerét, a látogatókat, illetve leállítani a berendezéseket, hogy ezzel minden esetleges károkozást elkerülhessen. Erre a levélben a CIB Csoport külön felhívta a figyelmét és kérte ezt a DVG Zrt.-től. Ha ezt a DVG Zrt.- mint a jelenlegi üzemeltető - nem tette meg, az esetleges károkért a felelősség őt terheli. Zárójelben jegyzendő meg, hogy a CIB Csoport egyébként a mai napig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a fürdő területén kórházi részlegek működnek.

2010. augusztus 27.

Rovatok