Index Vakbarát Hírportál

Tizenkétezer háztartás áram nélkül

2010. augusztus 16., hétfő 06:51 | aznap frissítve

Hatalmas károkat okozott az éjszakai vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, rengetegen maradtak áram nélkül. Négy régióban hétfőn is piros riasztás van.

Hirtelen támadt, hatalmas vihar söpört végig vasárnap este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén.

Fák dőltek az utakra, villanyvezetékekre, házak tetőszerkezete, tűzfalak rongálódtak meg, pincéket árasztott el a lezúduló víz. Rövid időn alatt száz bejelentés érkezett Nyíregyházán a 105-ös hívószámra, amely azonban egy időre el is némult, mert villám csapott egy trafóba.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletén hétfőn reggel közölte: a tűzoltók még hajnalban is dolgoztak a károk elhárításán. Rengeteg helyen szakadt le villanyvezeték a rádőlt fák miatt.

Varga Ivett, az E-On sajtóreferense elmondta, még 12 ezer fogyasztónál nincs áram a Tiszántúlon. Az üzemzavar huszonhat, többségében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést érint. Egyebek közt Demecserben, Gégényben, Tiszakanyáron, Ófehértón, Besenyődön, továbbá Bököny és Balkány egy részén nincs áram. Kora délutánra ígérik a helyreállítást.

Félmilliárdos kár Veszprémben

Veszprémben félmilliárd forintra tehető az a kár, amelyet szombatra virradóra okozott a vihar, közölte Debreczenyi János polgármester. Háromszázmillió forintos támogatásra adnak be kérelmet vis maior helyzet okozta károk miatt.

Pálmann László alezredes, a veszprémi városi rendőrkapitányság képviselője elmondta: szombaton már beindult a katasztrófaturizmus, emiatt le kellett zárni bizonyos területeket, a leszakadt vezetékek miatt életveszélyessé vált utcákat. Egy bűncselekmény fordult elő: két fiatalember egy leszakadt villanyvezetéket akart ellopni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az ország középső és keleti részére piros riasztást adott ki.

Kedden a nap első felében keleten egy hidegfront hatására még erősen felhős marad az ég, és többfelé várható eső, zápor, zivatar, majd ott is sok napsütésre, nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk csapadék nélkül, írják.

Rovatok