Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti együttműködés Meggyes Tamás ellen

2010. augusztus 19., csütörtök 09:05

A Jobbik és az MSZP is elfogadhatónak tartja, hogy Esztergomban mindkét párt felsorakozott a fideszes Meggyes Tamás ellen induló független polgármesterjelölt mögé. A helyi MSZP és a Jobbik vezetői is úgy látják, csak így van esély az általuk alkalmatlannak és diktatórikus vezetőnek tartott Meggyes leváltására. Meggyes szerint a támogatók köre eleve megkérdőjelezi Tétényi Éva függetlenségét.

Esztergomban az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület is a függetlenként induló Tétényi Éva polgármesterjelöltet fogja támogatja az önkormányzati választásokon. A ritka összefogás a 2000 óta polgármester fideszes Meggyes Tamás ellen jött létre.

Tétényi Éva építész korábban volt a VI. kerület főépítésze, Győr-Moson-Sopron megyei főépítész, és Esztergom örökségvédelmi tanácsadója is. „Esztergomban születtem, dolgoztam itt, tudom, mi történik a városban. Többen biztattak a környezetemben és alkalmasnak találtak arra, hogy tegyek Esztergomért, és egy más típusú gondolkodást valósítsak meg” – mondta indulásának körülményeiről Tétényi Éva.

A város érdeke

„Az Európai Építészeti Tanács vezetőségi tagjaként sokat jártam jól működő európai városokban. Esztergomban is a város működésének alapjává szeretném tenni az emberek megkérdezését, a közösségi tervezést, az átláthatóságot. A célom az, hogy a város a benne élők érdekeinek megfelelően fejlődjön.”

Mint Tétényi Éva elmondta, ő is csak a sajtóhírekből értesült arról, hogy több párt is mögé állt. „Megkerestek, meghívtak, meghallgatták a programomat, de semmilyen írásbeli megállapodás nem született, és egyik párt sem támogat pénzzel” – hangsúlyozta a független jelölt.

Kérdésünkre, hogy nincs-e kifogása a mögé felsorakozó egyik vagy másik párt ellen, Tétényi Éva azt mondta: neki az a lényeg, hogy a mögötte állók összefogjanak Esztergom érdekében. „Azt gondolom, a nemzeti együttműködés rendszere kiválóan alkalmas arra, hogy különböző politikai színezetű emberek közös célért dolgozzanak.”

Eddigi megnyilvánulásiban Tétényi Éva nagyrészt kerülte Meggyes Tamás nyílt bírálatát (igaz, blogján egy posztban utal az ötvenes évek levegőjét jellemző hangulatra a városban). „Személyesen jól ismerjük egymást, jó a személyes viszony köztünk, és Meggyes Tamás több korábbi intézkedését, így a bababarát várost, a nagycsaládosok támogatását, a játszóterek felújítását jónak tartom. Meggyes Tamásra nem ellenfélként tekintek, csak más vezetési stílust és alternatívát akarok kínálni a választóknak.”

Évával dolgoztunk együtt

„Nekem nem függetlennek, hanem zavarosnak tűnik ez a jelölés. Nem tudom, hogyan számolnak el a választóik felé a Tétényi Évát támogató pártok, különösen az MSZP és a Jobbik” – értékelte a vele szemben felálló frontot Meggyes Tamás. A polgármester és fideszes országgyűlési képviselő számára a jelölt személye is meglepetés. „Évával dolgoztunk együtt, és mindig különösebb javaslat vagy ellenvélemény nélkül végezte munkáját. Örülök, hogy olyan emberről van szó, aki mindenben támogatta a munkámat.”

Meggyes szerint kettejük között a különbség így nem is programban van, inkább arról van szó, hogy „Esztergomban néhány személyes érdek és sérelem ilyen sajátos csoportot formál”. Meggyes elmondta még, hogy tavasszal eldőlt, nincs miért háborúzni. Szeretné, ha október 3. után végre béke lenne, lecsillapodnának az indulatok, hiszen „a járda a baloldali és a jobboldai embernek is egyaránt fontos a városban”.

Az MSZP-nek nincs esélye

Sajátos helyzetbe került az esztergomi MSZP, jelenleg egy platformon áll a Jobbikkal. Nyíri László helyi MSZP-elnök ezt nem így gondolja: „Esztergom egy klerikáris város, ahol az MSZP-nek nincs esélye. Ezért döntöttünk úgy, hogy a független jelölt mögé állunk, akinek a programja elfogadható. Szerencsénkre vagy szerencsétlenségünkre ezt a többi párt, így a Jobbik is így gondolta. Nem vagyunk egy platformon, csak ebben a városban van egy diktatórikus vezető, akit így talán le lehet váltani.” Nyíri László hangsúlyozta, hogy erről a lépésükről egyeztettek az MSZP felső vezetésével is.

A Jobbikkal való közösködésre sajátos magyarázatot adott a Klub rádiónak az MSZP-s Molnár Csaba. A volt kancelláriaminiszter szerint Esztergomban Meggyes Tamás tekinthető igazán szélsőségesnek, így hozzá képest a Jobbik már nem is annyira az. Ugyanott egy másik jelentős szocialista politikus, Kovács László volt miniszter és EU-biztos viszont azon magánvéleményének adott hangot, hogy a Jobbikkal semmiképp sem lenne szabad ilyen közösséget vállalni.

Eladósodott a város

„Az esztergomi Jobbik nem támogatja a független polgármesterjelöltet, csak nagyban egyetértünk programja számos elemével, és nem indítunk ellenjelöltet” – érzékeltette a különbséget Zentai Plajner Zsolt, az esztergomi Jobbik elnöke.

„Elsőként nyilvánítottuk ki, hogy egyetértünk Tétényi Éva indulásával, és mi szólítottuk föl a többi pártot, hogy tegyenek ugyanígy. Örülünk, hogy ők is elfogadhatónak tartják a jelöltet” – kommentálta az MSZP-vel közös horozintot az elnök. A párt aktivistái a jobbikos önkormányzati képviselőjelölteknek gyűjtenek ajánlószelvényeket, de ha valaki odaadja nekik a Tétényi Éva nevére szóló cédulát, azt eljuttatják hozzá.

„Meggyes Tamást nem tartjuk alkalmasnak Esztergom vezetésére, a Fidesszel pedig csak az a problémánk, hogy egy ilyen embert megtűr a város élén.” Zenta Plajner Zsolt elmondta, hogy Meggyes Tamás polgármestersége idején gigaberuházások indultak el, amelyek sorra félbemaradtak, információik szerint a város teljesen eladósodott, nincs a kórházban gyermekügyelet, a városban nincs megfelelő csapadékvíz-elvezetés, és az ígéretek ellenére máig nem került új helyre a buszpályaudvar és a piac. Meggyes Tamás – nagyrészt különböző pletykák alapján – a média állandó negatív szereplője, az országgyűlésben a mentelmi bizottság szinte csak az ő ügyeivel kénytelen foglalkozni. „Ez nem tesz jót Esztergomnak” – mondta a helyi Jobbik-elnök.

Rovatok