Index Vakbarát Hírportál

Gémesi lerohanta a közvélemény-kutatót

2010. augusztus 25., szerda 12:21 | aznap frissítve

Az Independent Research Group Kft. feljelenti Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt, amiért félbeszakított egy szabályszerűen végzett közvélemény-kutatást, majd csalónak nevezte kérdezőbiztosukat. A cég Gémesi kihívója, a fideszes Boros Andrea polgármesterjelölt felkérésére dolgozott a városban, munkatársai megbízólevéllel interjúztak, a polgármester azonban az egyik helyszínen elkobozta a papírokat, és a választási bizottság elé vitte az ügyet, amely jogszabálysértőnek mondta ki a kutatást.

Rágalmazásért feljelenti Gémesi Györgyöt a debreceni székhelyű Independent Research Group Kft. ügyvezetője, Beke Sándor.

A gödöllői önkormányzat kedden közleményében csalónak nevezte a közvélemény-kutató kérdezőbiztosát azt állítva, hogy a polgármesteri hivatalra hivatkozott, és kampánycélú kutatást végzett a városban.

Beke szerint szó nem volt a polgármesteri hivatal megbízásáról. Kutatásukat Gémesi György kihívója, Boros Andrea megbízásából végezték, célja pedig az volt, hogy a polgármester-jelölt a programalkotásához támpontokat nyújtsanak. A munkát már egy hete megkezdték, a kérdezőbiztosoknak 500 helyi lakost kellett felkeresniük, hogy végigmenjenek a sztenderd kérdőíven.

A cég munkatársa az egyik háznál, ahova becsengetett egy idősebb nővel találta szembe magát, akinek elmondta, hogy kérdőívet szeretne kitöltetni vele, a kérdések többek között az önkormányzatiságról szólnak.

A nő elkérte a megbízólevelet, majd mégis nemet mondott. A kérdezőbiztos ezt követően az utca egy másik házánál kezdett munkába, amikor váratlanul megjelent Gémesi György, aki kiabálva félbeszakította a kérdőív kitöltését, elkérte a megbízólevelet, amelyben szerepelt az Independent Research Group Kft. neve és a kutatás célja is, ám ő mégis elvitte a papírt. Beke az Indexnek azt is elmondta, hogy a kérdezőbiztos másnap, augusztus 20-án véletlenül újra összefutott a polgármesterrel, aki dehonesztáló megjegyzéseket tett a kérdezőbiztosi munkáról, és lényegében eltanácsolta munkatársukat a városban végzendő kutatástól.

A cég ügyvezetője szerint érthetetlen, hogy a polgármester miként formálhat jogot arra, hogy elítélje azokat, akik közvélemény-kutatói munkából élnek, és azt is, hogy milyen alapon avatkozhat bele a városban folyó jogszerű kutatásba.

Beke úgy véli, a polgármester félrevezető viselkedésének köszönhető az is, hogy a helyi választási bizottság elmarasztalta a céget. Gémesinek ugyanis rendelkezésére állt minden adat arra, hogy tisztázza a helyzetet, ám ezt nem tette meg, hanem ellenfele lejáratására próbálta felhasználni a történteket.

Rovatok