Index Vakbarát Hírportál

Magyar Sziget: személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak

2010. augusztus 27., péntek 13:51

Személyi szabadság megsértésének gyanújával nyomozást rendelt el a Váci Városi Ügyészség a Magyar Sziget nevű fesztiválon történtek kapcsán. A Verőcén megrendezett Magyar Szigeten a Hetek című lap szerint antiszemita beszédek hangzottak el, Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő pedig egy zárt faházban fenyegetően lépett fel az újságíróikkal szemben.

Mint az Index is beszámolt róla Zagyva György Gyula a Jobbik országgyűlési képviselője (a pártnak nem, de a frakciónak tagja) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke a verőcei Magyar Szigeten egy faházban fenyegette meg a Hetek két újságíróját. Közölték velük, hogy a két riporter ellenséges területre tévedt, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak.

A Hetek beszámolója szerint  Zagyva György Gyula a barakkban, amelynek bejárata fölött halálfej volt, "a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál".

A beszélgetés közben ilyen mondatot hangzottak el: "Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el".  "Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, s ti most beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket".

Zagyva azt is kilátásba helyezte, hogy menjenek át együtt a tábornak arra a részére, ahol a székelyek laknak. Ott ő majd feltárja az újságírók kilétét, és megpróbálja megvédeni őket a feldühödött atyafiaktól. De biztosat nem ígérhet. Az Hetek cikke szerint végül akkor távozhattak, amikor megígérték, hogy meglátogatnak egy "Titkos háború" című előadást.

A Jobbik korábban annyit mondott az ügyről, hogy az a kocsmai vita szintjén van és érdemben nem foglalkoznak vele.

Birtalan Örkény, Pest megyei főügyész a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: az ügy iratai a Váci városi Ügyészséghez kerültek, ahol személyi szabadság megsértése miatt rendeltek el nyomozást az ügyben. A nyomozás lefolytatására a Váci Rendőrkapitányságot jelölték ki.

Amennyiben olyan ember érintettsége merül fel, aki ellen - például mert mentelmi jog védi - a rendőrség nem nyomozhat, akkor a megfelelő hatósághoz akarnak fordulni.

Korábban az ügyben az MSZP vizsgálatot kért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől. Az LMP a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki az esetet és tegyék meg a megfelelő lépéseket. Az LMP-nek az üggyel kapcsolatos bejelentése a Pest Megyei Főügyészséghez került.

Rovatok