Index Vakbarát Hírportál

A Dunántúli Vízmű külsős szerződéseit is kivizsgáltatnák

2010. szeptember 1., szerda 17:04

Feljelentés-kiegészítést adott be a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. pazarló gazdálkodása miatt feljelentéssel élő ügyvéd, aki a külsős szerződéseket is kivizsgáltatná.

A Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) pazarló gazdálkodása miatt feljelentéssel élő ügyvéd azt kéri a siófoki ügyészségtől, hogy a nyomozást terjessze ki a cég külsős szerződéseinek vizsgálatára is, műszaki és árszakértő bevonásával. Léhmann György azt mondta, hogy a feljelentés-kiegészítést szerdán postázta.

A siófoki ügyvéd azért tett feljelentést, mert álláspontja szerint a DRV-nél korábban kifizetett vezetői prémiumok, jutalmak törvénysértőek, a távozó vezérigazgatónak az elmúlt évek során kifizetett két végkielégítése pedig felveti a csalás gyanúját.

A feljelentő egy 2008-as könyvszakértői jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a cég menedzsmentjének tizenkét tagja egy év alatt összesen 265 millió forint bruttó jövedelemben részesült. Álláspontja szerint ez a pazarlás összefügg azzal, hogy a DRV díjmegállapítása törvénysértő és fogyasztókárosító.

Az ügyvéd feljelentés-kiegészítésének összegzésében egyebek között az szerepel: "...megállapítható az, hogy a DRV Zrt.-nek külsős szerződései miatti költségek – károk – az elmúlt években olyan mértékben növelték indokolatlanul a víz- és csatornaszolgáltatás önköltségét, melynek folytán az önköltségen alapuló vízdíj-megállapítás miatt a fogyasztókat évenként szerintem egymilliárd forintot meghaladó károsodás ért".

Léhmann György a beadványában egy cég mellett annak tulajdonosi körét is nevesítette, rámutatva arra a gyakorlatra, hogy a külsős megbízottak lényegében a DRV eszközeivel és embereivel teljesítettek vélhetően több megbízást is. Az ügyvéd a beadványát eljuttatta az új cégvezetőnek is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy befolyásolja a napirenden lévő, az új kinevezésekről szóló döntéseiben.

A Siófoki Rendőrkapitányság a feljelentés nyomán csalás gyanújával indított nyomozást ismeretlen személy ellen. A rendőrség beszámolója szerint felmerült annak a gyanúja, hogy a szolgáltató közüzemi díjainak kiszabásakor törvénytelenségek történtek, és az így befolyt összegeket jogszabályellenesen költötték el.

A DRV élére június végén kinevezett Winkler Tamás egy hete azt mondta, hogy várhatóan szeptember végén zárul a társaság átvilágítása. Azt követően döntenek arról, hogy indítanak-e pert, vagy tesznek-e büntetőfeljelentést bármely, a társaság korábbi gazdálkodásával kapcsolatos ügyben. A vizsgálat nem csak arra a területre terjed ki, amelyről a magánszemély feljelentése szól, mondta a cégvezető.

A DRV közgyűlése az előző héten a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) stratégiájával összhangban megszüntette a társaság igazgatóságát. A döntés alapján az igazgatósági feladatokat a jövőben a vezérigazgató látja el.

Rovatok