Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: betiltják a katit

2010. szeptember 2., csütörtök 08:07

Augusztus harmincadikán a kormány drogügyi tanácsadó testülete úgy döntött, betiltja az idei nyár egyik legnépszerűbb, egyelőre legális drogját a mefedront, másik nevén katit. A döntés csupán javaslat, a végleges tiltásról majd a parlament dönt, egyelőre nem lehet tudni, mikor.

A 18 éves, gimnazista Saci jól ismeri a katit, alaposan megjárta vele. „Fél éve a dílerünk azt mondta, hogy van egy új szer, ami nagyon rendben van, és legális. Akkor még drágább volt, hatezer körül, de mondta a díler, hogy kevesebb is elég. Először nagyon keveset használtam, de pár hónappal később a magánéletem kezdett tropára menni, szét voltam esve, és egy ismerős – akinek még én mutattam meg a katit – mondta, hogy tud grammonként 3000-ért. Akkor csúsztam rá egy időre. Belül extázisszerű, minden felturbózódik, de nem olyan volt, mint a spurinál, hogy munka közben nem tudtam leplezni. A kontrollom alatt volt, imádtam. Aztán jött egy éjszaka, amikor a barátomnál aludtam volna, de összevesztem vele, és nem akartam az éjszaka közepén hazamenni, úgyhogy kimentem a Margitszigetre. Végigkatiztam az éjszakát, elment egy pakk az éjszaka alatt. Utána rettenetesen éreztem magam, borzalmas fejfájásom, izületi fájdalmaim voltak. Elmeséltem egy pár ismerősnek, és kijózanító dolgokat mondtak, hogy Angliában meghaltak tőle a tinédzserek, és hogy sohasem tesztelték. Azóta nem akarom újra. Több alkalommal is azt éreztem, hogy a testem jelez, hogy ez nem oké. Ráadásul nem kipróbált dolog, mint a kokain vagy a speed, alig tudunk róla valamit. Volt már olyan is, hogy megvettük és mosószer szaga volt. Többször eltérő is volt a hatása. Az ismerőseim is össze-vissza beszélnek, van, aki szerint növényvédő, más szerint mosószer, vagy fürdősó, valaki meg azt mondta, teljesen herbál. Mindenkinek az tetszik benne, hogy teljesen legál.”

Mefedron

Betiltják

A kormány drogügyi tanácsadó testülete, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság idén létrehozott egy szakbizottságot abból a célból, hogy a drogpiacon újonnan megjelenő legális szerek jogi besorolásáról döntsön. A kábítószerlisták-szakbizottság (KLSZ) augusztus 30-i ülésén a mefedron kockázatelemzését követően úgy döntött, hogy javasolja a kormány számára a mefedron (utcai nevén kati) kábítószerlistára vételét.

A szakbizottságba a civil szervezetek is delegálhatnak szakértőt, ebben az esetben Sárosi Pétert, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetőjét választották, aki tanácskozási jogkörrel, szavazati jog nélkül vehet részt az üléseken. Ahogy Sárosi Péter a  Drogriporter oldalán beszámolt, a mefedron illegálissá tételéről szóló mostani döntés még nem a kormány döntése, csupán javaslat a kormány számára.

A javaslat tehát megszületett augusztus legvégén, de a kati illegálissá tételéhez törvénymódosítás szükséges, arról pedig majd a parlament dönt. „Így akár hónapokig is elhúzódhat a jogi procedúra, amíg a mefedron konkrétan listára kerül. Jelenleg a Réthelyi Miklós miniszter által irányított Nemzetierőforrás-minisztérium alá tartozik a drogkoordináció, de a konkrét hivatali struktúra kialakítása csak szeptember első felében várható” – írja Sárosi Péter. A mostani ülés jegyzőkönyve titkos, megkerestük a szakbizottság vezetőjét, Fülöpné Csákó Ibolyát, de elutasította megkeresésünket, mondván, csak később (meg nem nevezett időpontban) tud tájékoztatást adni.

Nem tudjuk tehát, hogy miért, milyen érvek, vizsgálati eredmények alapján fogják hamarosan betiltani a mefedront, ahogy az sem világos, mennyire veszélyes a szer, illetve melyek a hosszú távú hatásai. A legpontosabb válasz, amit erre a kérdésre a mai tudományos eredmények alapján adni lehet, hogy egyelőre senki sem tudja.

A TASZ álláspontja szerint az indoklás nélküli betiltás hosszú távon nem megoldás, javaslatuk szerint a nemzetközi egyezmények lehetőséget biztosítanak arra, hogy az új szerek korlátlan internetes forgalmazását úgy tiltsák be, hogy közben ne kriminalizálják a fogyasztókat. „Javaslatunkat a bizottság több tagja is támogatja, és arról a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság jogi szakbizottsága fog tárgyalni hamarosan” – mondta Sárosi Péter.

Fogyasztói felmérések

A népszerű drogok közül többet, például az amfetaminokat, az ecstasyt eredetileg gyógyszernek találták ki, így ezek a szerek végigmentek azokon a tudományos toxikológiai teszteken, amelyek a használat rövid és hosszú távú hatásairól megállapításokat tesznek. A katinak nincs meg ez a tudományos háttere, ellenőrizetlen laboratóriumokban készül, forgalmazását nem előzték meg állat-, és humánvizsgálatok sem. A hosszú távú hatásai tehát ismeretlenek.

A szer fogyasztás utáni azonnali és rövid távú hatásairól használói beszámolókból, illetve – nem reprezentatív – kérdőíves vizsgálatokból vannak ismereteink, ilyen felmérés már Magyarországon is készült. A Magyar Pszichedelikus Közösség weboldalán kiadott 27 kérdéses kérdőívet augusztus közepéig 165 katihasználó töltötte ki.

Januárban még azt írtuk, hogy itthon kevesen használják, a webes mefedron-szállítók elszaporodásából, és a kérdőív válaszaiból is kiderül, hogy bár a kati már tavaly óta az országban van, csak az utóbbi fél évben lett igazán népszerű. „A válaszadók 78 százaléka 2010-ben próbálta ki először a mefedront; 2009 előtti kipróbálásról senki sem számolt be” – írja a Daath.hu.

A válaszadók a kérdőív kitöltését megelőző hónapban átlagosan 8-9 alkalommal fogyasztottak katit. 83 százalékuk intranazálisan (orrba szippantva), 17 százalékuk pedig orálisan (szájon át) fogyasztotta a szert, főként por alakban, és csupán 8 százalékuk használta kapszulaként.

A korábbi tapasztalattal rendelkező válaszadók a mefedron hatásait leginkább az MDMA/Ecstasy (72%), a speed/amfetamin (33%), és a kokain (29%) hatásaihoz tudták hasonlítani és 42 százalékuk észlelt a használat után negatív utóhatást.

A brit Mixmag zenei magazin hasonló felmérése szerint a mefedronhasználók 67 százaléka erős verejtékezést, 51 százalékuk fejfájást érzett, 43 százalékuk rendszertelen szívdobogásról, 27 százalékuk hányingerről és 15 százalékuk hideg vagy kékes ujjakról számolt be. Ugyanezekről a mellékhatásokról számolnak be az ecstasy- és kokainhasználók is.

Angliában sincsenek képben

Les King, a brit kormányzat drogügyi hivatalának munkatársa vezette a királyság katiügyi kutatásait. A Newsbeatnek azt nyilatkozta, hogy az anyag kémiailag nagyon közel áll az amfetaminhoz és extasyhoz, de hatása „csekélyebbnek tűnik”. Ez a katitól rettegők fülének kedves lehet, azonban Les King (aki azóta lemondott drogügyi posztjáról) azt is mondta, hogy éppen emiatt lehet veszélyes a szer. „A felszínen így kevésbé kártékonynak tűnhet, azonban a használók nagyobb mennyiségeket fogyasztanak ugyanazon hatás eléréséhez. Összességében annyit mondhatunk, hogy a mefedron valószínűleg legalább annyira veszélyes, mint az extasy vagy az amfetaminok és várnunk kell addig, amíg ennél alkalmasabb tudományos bizonyíték is alátámasztja mindezt” – fogalmazott.

John Mann, a Belfast egyetem kémiaprofesszora szerint a mefedron hosszú távon impotenciát okozhat, és a BBC beszámolt egy fogyasztóról, aki 18 hónapnyi katizás után a pszichiátrián kötött ki, de az egyes eseteken kívül nincs átfogó eredmény a szerről.

Idén áprilisban mindenesetre gyorsított eljárással betiltották Nagy-Britanniában a mefedront. Az eljárás nagy port kavart, mivel tudományos tesztek hiányában történt a tiltás, illetve mert korábban a szernek tulajdonított halálesetekről kiderült, hogy más okok álltak a háttérben.

Eltérő szerkezet

Egy egészen friss, 2010 júliusi mefedronvizsgálatban a toxikológiai hatást nem, de a szer szerkezetét elemezték. A Sunderland egyetem tesztjének eredményei azt mutatják, hogy a mefedronnál nagy a túladagolás veszélye, ugyanis a hozzáférhető szerek minősége jelentősen eltér.

A Sunderland egyetem gyógyszerész szakemberei hat különböző forrásból szerzett mefedronmintát vizsgáltak az intézmény laboratóriumaiban. Dr. John Lough, a kutatás vezetője szerint bár az anyagok szennyezettségi foka alacsony volt, a minták nagyon különböző részecske- és kristályos szerkezetekben tartalmazták a hatóanyagot. A kutató három különböző kristályos szerkezetet különített el a hat mintából, ami szerinte azért veszélyes, mert ugyanaz a mennyiség eltérő hatással lehet a fogyasztóra. „A biztonság a testben lévő drogkoncentráció mennyiségétől függ. Komoly veszélynek van kitéve a használó, ha bizonytalan az elfogyasztott anyagban a drogkoncentráció.”

Sorban állnak a katihelyettesítők

Angliában a mefedron betiltása után új, legális anyagok kerültek a piacra. Ilyen például a fürdősóként árusított Ivory Wave (elefántcsonthullám). A londoni St. George Hospital kutatói még 2009-ben alapos vizsgálatnak vetették alá az Ivory Wave-et, és ennek eredményeként kiderült, hogy az akkor a mefedronhoz hasonló stimuláns drog, az MDPV és a kokain hatásait imitáló lidokain keverékét tartalmazta.

Mivel az MDPV-t a mefedronnal együtt betiltották, valószínű, hogy azóta más, legális szerrel helyettesítik a kereskedők. Pontos laboratóriumi vizsgálatok hiányában senki sem tudja, hogy mit is tartalmaz az Ivory Wave néven forgalmazott, Angliában egyre népszerűbb szer.

Rovatok