Index Vakbarát Hírportál

Bene László nem ment el a bizottsági meghallgatásra

2010. szeptember 6., hétfő 09:44

Nem tudta hétfőn meghallgatni Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság. Bene nem jelzett vissza a meghívóra, telefonon sem tudták elérni. Valószínűleg Szilvásy György sem jön el szerdai meghallgatására.

Nem jelent meg hétfőn a parlament emberi jogi bizottságának 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottsága előtt Bene László, aki a 2006-os zavargások idején országos rendőrfőkapitány volt. "Lehet, hogy most is Rio de Janeiróban van" - jegyezte meg Gulyás Gergely, az albizottság fideszes alelnöke. Elmondása szerint Benét időben, levélben értesítették, nem kaptak visszajelzést arról, hogy nem kíván megjelenni. Hívták mobiltelefonon is, de nem sikerült elérniük.

"Bízunk benne, hogy csak szervezési probléma volt, bár semmi sem utal erre" - mondta Gulyás, aki mielőtt elnapolta volna az ülést, még megadta a szót a jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak, aki felszólalásában Gergényi Péter múlt heti meghallgatásáról beszélt - szerinte az egykori budapesti rendőrfőkapitány hazudott -, meg arról, hogy Gyurcsány Ferenc is lemondta a meghallgatást.

Értesüléseink szerint egyelőre Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter sem jelzett vissza. Szilvásyt szerdán hallgatná meg a bizottság, de a meghívó levélre nem reagált, a bizottság munkatársai pedig "nem tudták megszerezni a mobilszámát".

A 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság létrehozását a Fidesz kezdeményezte, az elszámoltatás egyik fő választási ígérete volt. A bizottság eddig több rendőri vezetőt is meghallgatott, Szabadfi Árpád, Bene egykori helyettese a múlt héten már beszámolt a bizottság előtt. 2006 szeptemberében, a Kossuth téri tüntetések és a tévéostrom idején amúgy Szabadfi volt a rangidős parancsnok, Bene László egy konferencián vett részt Brazíliában, így túl sok mindent amúgy sem tudott volna hozzátenni a Szabadfi által már elmondottakhoz. Szabadfi meghallgatása amúgy nem tartogatott meglepetéseket, azt például, hogy a tévéostrom éjszakáján kétszer is beszélt telefonon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Gyurcsány már a tévéostrom másnapján maga is lenyilatkozta.

Rovatok