Index Vakbarát Hírportál

Titkos társaság írja az új alaptantervet

2010. szeptember 8., szerda 09:50

A Nemzeti Erőforrás-minisztérium oktatási államtitkársága az Index kérdésére nem hozta nyilvánosságra azt, kik készítik elő az új Nemzeti alaptantervet és az oktatási törvények módosítását. Mint közölték a munkában önkéntes felajánlásuk alapján részt vevők a tárcával nem állnak szerződésben, díjazást nem kapnak, így a névsor nem minősül közérdekű adatnak.

A nyár elején megkezdték a hazai közoktatás tartalmát alapvetően meghatározó Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, valamint a közoktatási és a felsőoktatási törvény módosításának előkészítését.

Az eddigi nyilatkozatok alapján közel száz szakember vesz részt a munkálatokban. Az Index szerette volna megtudni, kik a bizottság tagjai, de a Nemzeti Erőforrás-minisztérium oktatási államtitkársága kérésünkre nem közölte a neveket.

A tárca azt a választ adta, hogy a munkában önkéntes felajánlásuk alapján részt vevők az államtitkárságtól díjazást nem kértek és nem kaptak, szerződéses viszonyban sem az államtitkársággal, sem a minisztériummal nem álltak. Ebből adódóan a részt vevők névsora nem minősül közérdekű adatnak, annak kiadása az érintettek tudta és beleegyezése nélkül személyiségi jogot sértene.

A tárca válasza szerint "sajtómegkeresések miatt az államtitkárság kérte a szakértők hozzájárulását a nevük kiadásához, de a többség e kérést elutasította, így azok nevét sem kívánja kiadni, akik ezt nem kifogásolták."

A Figyelőnet, amely kedden nyilvánoságra hozott egy előkészítő anyagot az új oktatási törvényekről, azt írta: "a KDNP-s minisztérium e munkára döntő többségben az egyházi iskolai gyakorlatból toborzott pedagógusokat, szakembereket. A valóban népes törvény-előkészítői csapatba alig hívtak meg az oktatás más szegmenseiből érkezőket".

Rovatok